eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lelőttek egy afgán migránst a bolgár-török határon

A bolgár határőrök csütörtök este lelőttek egy afgán migránst, aki Törökország felől megpróbált illegálisan bejutni Bulgáriába - közölte a bolgár belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője.

A férfi egy, Bulgáriába bejutni próbáló 54 tagú migránscsoportban - derült ki a tájékoztatásból.

"Egy nagy csoport migráns igyekezett illegálisan bejutni Bulgáriába. Nem engedelmeskedtek a rendőrjárőr azon utasításának, hogy álljanak meg. Egyiküknél sem volt fegyver, de ellenállást tanúsítottak" - mondta Georgi Kosztov. Arra a kérdésre, hogy volt-e náluk személyi okmány, azt válaszolta, hogy nem, de afgánoknak vallották magukat. A rendőrök figyelmeztetésül a levegőbe lőttek, és a járőr egyik tagjának vallomása szerint "az egyik migráns megsebesült egy lepattanó lövedéktől, és kórházba szállítás közben belehalt sérülésébe" - tette hozzá Kosztov. Közölte azt is, hogy az eset Szredec város közelében, a bolgár-török határon történt. Az ügyben vizsgálat indult.

A BNR bolgár közszolgálati rádió arról számolt be, hogy határőrség egy járőre 48 afgánt vett őrizetbe, akik nem engedelmeskedtek annak a felszólításnak, hogy forduljanak vissza.

Az eset miatt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök otthagyta a brüsszeli uniós csúcstalálkozót és hazautazott.

Borisz Csesirkov, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) bulgáriai szóvivője az esetre reagálva azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy "a határzár és a rendőri erő alkotta intézkedésekkel nem lehet megoldani kétségbe esett emberek gondjait". Felszólította Bulgáriát, hogy ne küldje vissza a migránsokat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×