Lelőttek egy afgán migránst a bolgár-török határon

InfoRádió / MTI
2015. október 16. 07:30
A bolgár határőrök csütörtök este lelőttek egy afgán migránst, aki Törökország felől megpróbált illegálisan bejutni Bulgáriába - közölte a bolgár belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője.

A férfi egy, Bulgáriába bejutni próbáló 54 tagú migránscsoportban - derült ki a tájékoztatásból.

"Egy nagy csoport migráns igyekezett illegálisan bejutni Bulgáriába. Nem engedelmeskedtek a rendőrjárőr azon utasításának, hogy álljanak meg. Egyiküknél sem volt fegyver, de ellenállást tanúsítottak" - mondta Georgi Kosztov. Arra a kérdésre, hogy volt-e náluk személyi okmány, azt válaszolta, hogy nem, de afgánoknak vallották magukat. A rendőrök figyelmeztetésül a levegőbe lőttek, és a járőr egyik tagjának vallomása szerint "az egyik migráns megsebesült egy lepattanó lövedéktől, és kórházba szállítás közben belehalt sérülésébe" - tette hozzá Kosztov. Közölte azt is, hogy az eset Szredec város közelében, a bolgár-török határon történt. Az ügyben vizsgálat indult.

A BNR bolgár közszolgálati rádió arról számolt be, hogy határőrség egy járőre 48 afgánt vett őrizetbe, akik nem engedelmeskedtek annak a felszólításnak, hogy forduljanak vissza.

Az eset miatt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök otthagyta a brüsszeli uniós csúcstalálkozót és hazautazott.

Borisz Csesirkov, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) bulgáriai szóvivője az esetre reagálva azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy "a határzár és a rendőri erő alkotta intézkedésekkel nem lehet megoldani kétségbe esett emberek gondjait". Felszólította Bulgáriát, hogy ne küldje vissza a migránsokat.