eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla

Horvát belügyminiszter: a szlovén határra szállítják a migránsokat

Horvátország életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határra - jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon, néhány órával az után, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette, Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt.

Ranko Ostojic kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen - Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán - léphetnek be Szlovéniába.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv.

A magyar határra nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további "szenvedést" okozna nekik - mondta a belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: Zágráb megpróbált Magyarországgal tárgyalni arról, engedélyezze, hogy a horvát hatóságok a migránsokat az opatovaci befogadóállomásról vonattal egyenesen az osztrák határig szállítsák, továbbá garantálták volna azt is, hogy ugyanúgy egyetlen illegális bevándorló sem marad magyar területen, mint eddig, de ezt a magyar hatóságok elutasították.

Vesna Pusic horvát külügyminiszter a horvát közszolgálati televízió (HRT) híradójában péntek este elmondta: miután Magyarország határzárat rendelt el, logikus lépés, hogy a menedékkérőket Horvátország Szlovénia felé irányítja, és tárgyalni fog vele az átengedés üteméről. A miniszter arról is beszélt, hogy amennyiben Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, ugyanazt Horvátországnak is meg kell tennie.

Horvátország eredeti, A-terve az volt, hogy regisztrálja, majd átengedi az országon a migránsokat, vagyis korridort nyit Ausztria és Németország felé. Ez azonban egy nap alatt káoszhoz vezetett. Politikai elemzők szerint a B-terv, miszerint a magyar határ felé irányítják a migránsokat, válasz volt a dugába dőlt A-tervre, amely voltaképpen nem is létezett.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 186 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Szijjártó: a magyar rendőrség mindenre fel van készülve a horvát határnál

A rendőrség mindenre fel van készülve a magyar-horvát határszakaszon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette: a rendőrség fel van készülve arra, "ha a horvát határon támadás érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket".

A miniszter kiemelte: a határzártól azt várják, hogy - mint korábban a szerb határszakaszon - minimálisra csökkenjen a magyar határt illegálisan átlépők száma. Ezzel együtt folyamatosan figyelni fogják, hogyan változnak a
migránsútvonalak.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a most elrendelt határzárral Magyarország irányából Ausztrián és Németországon is megszűnhet a bevándorlási nyomás.

Így Ausztria számára nem lesz indokolt, hogy lezárja az osztrák-magyar határt. Ez számos embernek, cégnek jelentene napi szintű problémát, és komoly gazdasági kárt okozna Magyarország számára - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter pénteken, a nemzetbiztonsági kabinet ülése után jelentette be, hogy éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Közölte: a határátkelőhelyek - szigorított ellenőrzéssel - továbbra is üzemelnek a magyar-horvát határon. A menekültügyi kérelmek beadására két tranzitzónában, Beremend és Letenye térségében lesz lehetőség.

Szijjártó Péter a nemzetbiztonsági kabinet döntését indokolva kifejtette: az Európai Tanács csütörtöki ülésén nem született olyan döntés, amelynek nyomán az EU külső határainak megvédése közös uniós erővel lehetővé vált volna, holott ez lenne a legjobb megoldás.

Szijjártó Péter szerint a horvát-magyar határzár a második legjobb megoldás, mert a legjobb - a görög külső határ védelméről - nem jött létre.

Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését

Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését Horvátországgal közös határán - jelentette be Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter a szlovén nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése után Karl Erjavec külügyminiszterrel közösen tartott ljubljanai sajtótájékoztatón.

Vesna Györkös Znidar azzal indokolta a rendőri erősítést a határon, hogy ily módon fel akarnak készülni a menedékkérők újabb hullámának érkezésére. Mint mondta: megerősített rendőrségi csapatokat irányítottak a határra, akik a törvényeknek megfelelően védeni fogják a határt.

Jelezte, hogy a biztonsági kockázatok alakulásától függően tovább erősítik majd a rendőri jelenlétet.

Szlovénia valóban tárgyalásokat folytat Horvátországgal arról, hogy kijelöljenek két átkelőpontot, ahol növelnék a befogadó kapacitásokat is - mondta a miniszter, azt azonban nem közölte, hogy pontosan hol lennének ezek az átkelők.

A miniszter cáfolta azokat a horvát sajtóértesüléseket, amelyek szerint a magyar határzár életbe lépése utáni időszakra vonatkozóan már létezne a horvát és a szlovén kormány által kidolgozott úgynevezett C terv a menekültek szervezett szállításáról Horvátországból Szlovénián át Ausztriába.

A két miniszter a sajtóértekezleten ismételten cáfolta azokat a híreket, miszerint létezne egy humanitárius folyosó a migránsok szállítására. Arra a kérdésre, hogy mennyi migránst várnak a szlovén hatóságok, nem tudtak pontos információt adni, hangsúlyozva, hogy ez attól is függ, hogyan cselekszik a térség többi állama.

Horvátországtól még nem kaptak végső megerősítést arról, hogy Szlovénia felé irányítja-e majd a migránsokat - mondták.

Arra a kérdésre, miszerint Szlovénia lezárja-e a határt, vagy engedi továbbutazni a migránsokat oda, ahova menni szeretnének, a külügyminiszter azt válaszolta: ez elsősorban attól függ, mit tesz Németország.

Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy Németország lezárná határait - mondta, hozzátéve, hogy erre az eshetőségre is felkészültek.

Ausztria is megerősíti déli határainak ellenőrzését

Ausztria megerősíti déli határainak ellenőrzését szombattól - jelentette be a karintiai rendőrség péntek este.

A szóvivő közlése szerint eddig csak a szlovén-osztrák határon lévő Karavankák-alagútnál és Loibl-hágónál ellenőrizték az áthaladókat, azonban szombat este nyolc órától ezt már több helyen is megtehetik Karintia tartományban. Ellenőrzések várhatók Lavamündnél, a Seebergsattel hegyszorosnál, Grablach bei Bleiburgnál és a Wurzen-hágónál. Karintiába ötven rendőrt vezényelnek át szombaton Bécsből, Tirolból és Vorarlbergből.

Hasonló intézkedéseket terveznek Ausztria stájerországi határátkelőinél, és több katonát, rendőrt vezényelhetnek át más tartományokból. Stájerország tartományban Bad Radkersburg, Murafigye (Mureck) és Spielfeld határátkelőknél lehet számítani ellenőrzésre szombaton.

Minderről a karintiai rendőrségi szóvivő azután beszélt, hogy Budapesten bejelentették, Magyarország szombat éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×