Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A brit kormány megtiltotta egy Rembrandt-festmény kivitelét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit kormány ideiglenes kiviteli tilalmat rendelt Rembrandt egyik legkitűnőbb portréjára abban a reményben, hogy otthon talál olyan vevőt, aki hajlandó kifizetni a kép 35 millió fontos (mintegy 1,4 milliárd forintos) árát.

Az 1657-ben festett Portrait of Catrina Hooghsaet című festményt, amely már több mint 250 éve Nagy-Britanniában van magántulajdonban, az észak-walesi Penrhyn-kastély tulajdonosai 1860-ban vásárolták meg. Évtizedek óta a Walesi Nemzeti Múzeumnak kölcsönözték, legutóbb az oxfordi Ashmolean Múzeumban állították ki. Ez a leghíresebb és legismertebb Rembrandt-mű brit földön.

Ed Vaizey kulturális államtitkár pénteken jelentette be, hogy ideiglenes exporttilalmat rendelt el a festményre, amely egy gazdag amszterdami nőt ábrázol papagájával egy sötét szobában.

A Reuters brit hírügynökség a Sotheby's-től megtudta, hogy az aukciósház közvetítésével adta el brit tulajdonosa a festményt egy külföldi vevőnek ez év júniusában. A kulturális tárca szerint a festmény ára 35 millió font volt.

A kiviteli tilalom lehetővé teszi, hogy brit intézmény vagy magánszemélyt jogot szerezzen a kép megvásárlására az eladási áron jövő év februárjáig.

A tilalmat meghosszabbíthatják jövő év októberéig, ha a festmény megvásárlására komoly szándékot jeleznek.