eur:
393.42
usd:
369.01
bux:
65649.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A brit kormány megtiltotta egy Rembrandt-festmény kivitelét

A brit kormány ideiglenes kiviteli tilalmat rendelt Rembrandt egyik legkitűnőbb portréjára abban a reményben, hogy otthon talál olyan vevőt, aki hajlandó kifizetni a kép 35 millió fontos (mintegy 1,4 milliárd forintos) árát.

Az 1657-ben festett Portrait of Catrina Hooghsaet című festményt, amely már több mint 250 éve Nagy-Britanniában van magántulajdonban, az észak-walesi Penrhyn-kastély tulajdonosai 1860-ban vásárolták meg. Évtizedek óta a Walesi Nemzeti Múzeumnak kölcsönözték, legutóbb az oxfordi Ashmolean Múzeumban állították ki. Ez a leghíresebb és legismertebb Rembrandt-mű brit földön.

Ed Vaizey kulturális államtitkár pénteken jelentette be, hogy ideiglenes exporttilalmat rendelt el a festményre, amely egy gazdag amszterdami nőt ábrázol papagájával egy sötét szobában.

A Reuters brit hírügynökség a Sotheby's-től megtudta, hogy az aukciósház közvetítésével adta el brit tulajdonosa a festményt egy külföldi vevőnek ez év júniusában. A kulturális tárca szerint a festmény ára 35 millió font volt.

A kiviteli tilalom lehetővé teszi, hogy brit intézmény vagy magánszemélyt jogot szerezzen a kép megvásárlására az eladási áron jövő év februárjáig.

A tilalmat meghosszabbíthatják jövő év októberéig, ha a festmény megvásárlására komoly szándékot jeleznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×