Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Biztonsági Tanács rendkívüli ülést tart az izraeli-palesztin erőszakhullám miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendkívüli ülést tart pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a Jeruzsálemben és a palesztin területeken kirobbant izraeli-palesztin erőszakhullám miatt, amelynek már 39 halálos áldozata van.

Jordánia, a tanács nem állandó tagja kérte az ülés összehívását. Ezzel a feladattal az arab országok csoportja bízta meg csütörtök délután - mondta újságíróknak Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet.

Kijelentette, hogy a helyzet robbanékony, meg kell tenni mindent a további vérontás elkerülése érdekében és meg kell vitatni, miképpen lehet megvédeni a civil lakosságot a palesztin területeken.

Palesztin csoportok egyébként péntekre tiltakozó megmozdulásokat szerveztek Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel, melyet egyre többen "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

A különböző erőszakos cselekedeteknek eddig 32 palesztin és hét izraeli halottja volt.