Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíria - A kormányerők kiterjesztették a felkelők elleni offenzívát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával kiterjesztette csütörtökön a felkelők elleni offenzívát az ország középső részén található Homsz tartományra - számolt be róla az állami televízió és egy nem kormányzati szervezet.

A kormányerők Homsz északi és északnyugati részén indítottak katonai műveletet azzal a céllal, hogy "helyreállítsák a régió településein a biztonságot és a stabilitást" - jelentette a szíriai televízió katonai forrásokra hivatkozva. A tájékoztatás szerint a kormányerők átvették az ellenőrzést a Homsz városától nem messze északra fekvő al-Dar al-Kabira falu felett.

A szíriai hadsereg szerdán Damaszkusz környékén indított nagyszabású offenzívát, múlt héten pedig Idlíb és Hama tartományokban, szintén az orosz légierő segítségével.

Egy katonai forrás csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a Homsz tartományban folyó műveletek "stratégiailag kapcsolódnak" a szomszédos Hama tartományban zajló offenzívához. "A műveletek addig folytatódnak, amíg nem sikerül biztonságot teremteni Homsz északi részén és elvágni a hamai és homszi felkelők közötti kapcsolatot" - tette hozzá az idézett forrás.

Homsz városának nagyobb részét a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellenőrzi, mint ahogy Hamát is, de a két tartományi székhely közötti régiók a felkelők kezén vannak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport szerint az orosz légierő a csütörtökön indult offenzíva keretében 15 légicsapást hajtott végre a térségben, a támadásokban 10-en haltak meg, köztük hat felkelő.

Regionális tisztségviselők szerint a szíriai hadsereg iráni támogatással szárazföldi műveletre is készül Aleppó környékén, a török határ közelében. Szerdán több hírügynökség arról számolt be, hogy az utóbbi két hétben mintegy 1500 iráni katona érkezett a polgárháború sújtotta közel-keleti országba. Az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának megbízott vezetője viszont csütörtökön azt mondta, hogy Teherán csak fegyvereket és katonai szakértőket küldött Szíriába és Irakba, a két ország kérésére.

Aladdin Borudzserdi hangsúlyozta: Irán csak akkor veszi fontolóra, hogy katonákat vezényeljen Szíriába, ha ezt a damaszkuszi vezetés igényli.