eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Netanjahu kész találkozni Abbásszal

Visszautasította a túlzott erő alkalmazásának vádját Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján, egyúttal kijelentette, hogy kész találkozni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az erőszakhullám csillapítása érdekében.

Netanjahu a külföldi sajtó számára tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy zajlanak nemzetközi diplomáciai erőfeszítések az erőszakhullám további elharapózásának megakadályozására, többek közt szó van egy esetleges jordániai csúcstalálkozóról Abbász elnökkel. Közölte, hogy kész részt venni egy ilyen találkozón, ha az elősegíti a helyzet normalizálását, az erőszak csökkentését.

Az izraeli miniszterelnök Abbász békepartnerként való elfogadásával kapcsolatban azt mondta, hogy Abbásznak "előbb le kell csillapítania az erőszakhullámot annak gerjesztése helyett".

Az izraeli kormányfő "hazugságnak" nevezte a palesztin elnöknek azt az állítását, hogy Izrael meg akarná változtatni a státus quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, valamint hogy Izrael palesztinokat végezne ki szándékosan.

Netanjahu igazságtalannak és hamisnak nevezte a palesztinok mellett az amerikai diplomácia részéről is szóba hozott vádat, hogy az izraeli biztonsági szervek túlzott erőszakot alkalmaznak.

A status quó fenntartásának bizonyítására statisztikákat mutatott be a szent hely látogatóiról, akik az adatok alapján döntően muzulmánok, csekély mértékben keresztények és hozzájuk képest elenyésző számban zsidók.

A sajtótájékoztatón az izraeli vezetés videófelvételeket mutatott be annak igazolására, hogy Mahmúd Abbász nem az igazságot mondta előző napi tévés beszédében, amikor az általa bemutatott fényképen szereplő Ahmed Manasra nevű 13 éves palesztin fiúról arabul azt állította, hogy Izrael hidegvérrel kivégezte. Abbász ezt az állítását csütörtökön a Palesztin Hatóság által kiadott angol nyelvű szövegben módosította, már csak azt írta, hogy rálőttek a fiúra.

A bemutatott biztonsági felvételeken a fiú unokatestvérével együtt késsel a kezében látható, amint hétfőn egy járókelőt kergetnek, majd megkéselnek egy izraeli gyereket. Az izraeli közlések szerint 15 éves unokatestvérét az izraeli biztonsági erők lelőtték. Az őt ápoló kórházban készült felvételek és kórházi források tanúsága szerint a fiatalabb fiú azonban Abbász állításával szemben nem halt meg és nem is lőttek rá, őt a helyszínen elütötte egy autó, de hamarosan hazaengedik a kórházból.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű palesztin tüntetésekkel, valamint izraeliek elleni általában késeléses merényletekkel, amit egyre többen "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott vélekedés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×