eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ferenc pápa konkrét eredményeket remél a párizsi klímacsúcstól

Ferenc pápa azt reméli, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs hosszú távon hozzá fog járulni a "közjót célzó konkrét és közös eredményekhez".

A katolikus egyházfő ezt a Paris Match című francia magazinnak mondta, amely csütörtökön megjelent számában tíz, a Vatikánban készült fotókkal illusztrált oldalt szentelt a pápának. A lap címlapján is az egyházfő fotója látható.

"A keresztény ember a realizmus felé hajlik, nem a katasztrófahangulat felé. Ugyanakkor éppen emiatt nem fordíthatjuk el a fejünket egy egyértelmű dolog elől: a jelenlegi világhelyzet tarthatatlan" - fogalmazott Ferenc pápa. Megerősítette korábban már többször hangoztatott álláspontját, miszerint reméli, hogy a 2015. november 30. és december 11. között az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciája (COP21) "hozzá fog járulni a közjót célzó konkrét és közös értékekhez hosszú távon".

"A közös házunk szennyezett, szüntelenül romlik. Mindenki elköteleződésére szükség van. Meg kell óvnunk az embert saját pusztításától" - hívta fel a figyelmet a pápa. A környezetszennyezés elleni küzdelem mellett a pápasága kezdete óta elkötelezett egyházfő jelezte, hogy szükség van a fejlődés új módozataira annak érdekében, hogy az éhezéstől, a kizsákmányolástól, a háborúktól és a munkanélküliségtől szenvedő nők, férfiak és gyermekek méltóságban tudjanak élni és felnőni".

A "pénz imádatát" is bírálta Ferenc pápa az interjúban.

"A kapitalizmus és a profit nem bűnös dolgok, ha nem válnak bálvánnyá. Nem azok, ha csak eszközök maradnak" - hangsúlyozta az egyházfő. "Ha viszont a pénz és a profit mindenáron imádandó bálvánnyá válik, ha a kapzsiság a társadalmi és gazdasági rendszerünk alapja, akkor társadalmaink a szakadék felé rohannak" - tette hozzá.

Ferenc pápa szerint "az emberek és az egész teremtés nem szolgálhatja a pénz hatalmát: itt vannak a szemünk előtt annak következményei, ami történik!" - mondta. "Az emberiségnek le kell mondania a pénz imádatáról, és az emberi személyiséget, annak méltóságát, a közjót, a Földet utánunk benépesítő generációk jövőjét kell középpontba helyeznie" - vélekedett a pápa.

A külpolitikai konfliktusok közül Szíriát és Irakot emelte ki, ahol szerinte szembe kell nézni a sürgős helyzettel, és a problémák okait kell kezelni.

"Tegyük fel a kérdést, hogy miért van annyi háború és erőszak (...) Ne felejtsük el a Föld azon hatalmasainak kétszínűségét, akik békéről beszélnek, de titokban fegyvereket árulnak" - mondta Ferenc pápa, megismételve, hogy olyan "gazdasági fejlődési modelleket kellene építeni, amelyek az embert helyezik a középpontba és nem a pénzt".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×