eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A gazdasági és monetáris unió jövője is téma lesz az uniós csúcson

A migrációs válság mellett a gazdasági és monetáris unió jövője, valamint a brit uniós tagságról tartandó népszavazás is napirendre kerül az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek ma, Brüsszelben kezdődő csúcstalálkozóján.

A migráció esetében főleg az eddig meghozott döntések megvalósítását tekintik majd át az unió állam- és kormányfői, illetve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, a Világélelmezési Programnak és a külön létrehozott pénzalapoknak tett pénzügyi felajánlásokról lesz szó.

Egy az MTI-nek nyilatkozó uniós tisztviselő szerint itt előtérbe kerülhet a külső határok ellenőrzésének szükségessége, és döntés születhet arról, hogy bővítsék az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jogköreit, hogy egymaga is kezdeményezhesse a menekültstátusra nem jogosultak hazaküldését, ami jelenleg a tagállamok feladata.

Európa külső határok nélkül egyenlő a schengeni övezet nélküli Európával. Ma az első feladat visszaállítani a EU külső határain a védelmet, ami a feltétele a hatékony, humanitárius és biztonságos migrációs politika megvalósulásának - fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke múlt hét kedden, az Európai Parlament menekültválságról tartott vitáján.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször hangsúlyozta, hogy ha Görögország nem képes ellenőrizni az unió külső határát, akkor a 28 tagállamnak kell közösen megtennie, ám ezt Görögország elutasította.

Mindemellett megkezdődhet a legmagasabb szintű egyeztetés az uniós menekültügyi eljárás szabályainak, az úgynevezett dublini rendszernek a módosításáról vagy cseréjéről, illetve a hotspotok pontos meghatározásáról.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×