Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael kemény fellépést határozott el a palesztin támadásokkal szemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az izraeli biztonsági kabinet kemény intézkedéseket határozott el az elharapódzó erőszak megfékezése, a polgári lakosság oltalmazása végett, a rendőrök így lezárhatják a kelet-jeruzsálemi arab negyedeket.

A terrorizmusellenes intézkedésekről hozott döntést Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya szerdára virradó éjjel jelentette be. Ezek értelmében a rendőrség szükség esetén arab városrészeket zárhat le vagy kijárási tilalmat rendelhet el.

A terroristáknak minősített személyek házait ezentúl nemcsak lerombolják, de építési engedélyt sem adnak ki többet arra a telekre, a tulajdonukat elkobozzák, izraeli lakhatási engedélyüket pedig visszavonják.

A kabinet ülésén a miniszterek jóváhagyták a rendőrségi jelenlét növelését és a katonaság igénybevételét is egyes feladatokra a biztonság megerősítése érdekében.

A biztonsági kabinet szerdán újabb ülést tart és további intézkedéseket hagy jóvá, egyebek között az erőszakra buzdítók szigorú megbüntetését.

Netanjahu izraeli kormányfő kedden hívta össze rendkívüli tanácskozásra biztonsági kabinetjét, mivel a nap folyamán palesztin támadók további három izraelit megöltek és 14-et megsebesítettek.

Az erőszakcselekmények múlt hónapban történt kiújulása óta hét izraeli vesztette életét lövés, késelés vagy kődobálás következtében. Izraeli lőfegyverek legkevesebb 27 palesztin halálát okozták. Közülük tízet támadóként azonosítottak a hatóságok, a többiek a kőhajigálók és az izraeli katonák közötti összecsapásokban haltak meg.

A konfrontáció következtében több száz palesztin megsérült.

Netanjahu kormányfő kedden felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy gondoskodjon "a gyűlölet további szításának megakadályozásáról", mert ellenkező esetben őt is felelősség fogja terhelni a helyzet súlyosbodásáért.