eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hillary Clinton hengerelt az első tévés vitán

Hillary Clinton magabiztos szereplése határozta meg a demokrata elnökjelölt-aspiránsok ma éjszaka tartott első televíziós vitáját - vélik amerikai elemzők.

"Én vagyok itt a középpontban, és egy csomó dolog jön minden irányból" - mondta Hillary Clinton a demokrata elnökjelölt-aspiránsok első nyilvános tévévitáján Las Vegasban. A volt first lady, Obama korábbi külügyminisztere a beszámolók szerint brillírozott az este - a vitát szervező és közvetítő CNN beszámolója szerint az öt jelölt közül kitűnt könnyed stílusával, frappáns válaszaival, jó érvelésével.

Az öt szószék közül a középső volt a közvélemény-kutatások szerint vezető politikus helye. Az amerikai hírtelevízió összefoglalójában egyenesen úgy véli, a korábbi favorit, akinek az elmúlt hónapok politikai botrányai párton belüli támogatóinak majdnem harmadát vették el, eloszlatta a kételyeket alkalmasságát illetően.

"Továbbra is versenyben vagyok, és kész arra, hogy azokról a dogokról beszéljek, amelyek az amerikai embereket valóban foglalkoztatják" - mondta, részben e-mail botrányára és népszerűségvesztésére utalva. A volt first lady megismételte, hogy hiba volt a saját szerveréről kommunikálni, de közölte, az Egyesült Államok első női elnöke akar lenni.

A vitában szokatlan módon az egyik elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders vermonti szenátor védelmébe vette vetélytársát, Clinton asszonyt.

"Az emberek már rettenetesen unják már ezt az átkozott e-mail ügyet" - monda a magát "demokratikus szocialistának" tituláló politikus, amit széles mosollyal és kézfogással köszönt meg a volt külügyminiszter, majd odaszúrt ellenfelének, közölve, hogy az Egyesült Államok nem követheti a skandináv országok szociális rendszerét, amelyet a szenátor mintának tekint.

A politikusok, Clinton, Sanders és Lincoln Chafee korábbi Rhode Island-i kormányzó, Martin O'Malley volt marylandi kormányzó és Jim Webb volt virginiai szenátor is alapvetően a középosztály, a dolgozó emberek védelme és az esélyegyenlőség köré építette fel belpolitikai és gazdasági üzenetét.

Miközben Sanders politikai forradalmat sürgetett, amely a megfogalmazása szerint milliók összefogása volna annak érdekében, hogy a hatalmat a nagyvállalatoktól a munkásosztályhoz irányítsák át. O'Malley arról beszélt, hogy inkább zöld forradalomra volna szükség, és megválasztása esetére azt az ígérte, hogy 2050-re Amerika már a megújuló energiaforrásokra fog támaszkodni.

Clinton asszony külpolitikai kérdésekről szólva közölte, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját elfogadhatatlannak tartja, és azt mondta, hogy vele szemben jelentősebb amerikai szerepvállalással lépne fel Szíriában.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok között a tervek szerint további öt televíziós vitát tartanak majd. Ezeken lehetséges, hogy már hatan vesznek részt: Joe Biden jelenlegi alelnök - akit sokan esélyesnek tartanak a végső jelöltségre is - továbbra sem döntötte le, hogy beszáll-e a Fehér Házért folytatott vetélkedésbe.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×