Hillary Clinton hengerelt az első tévés vitán

Infostart
2015. október 14. 11:55
Hillary Clinton magabiztos szereplése határozta meg a demokrata elnökjelölt-aspiránsok ma éjszaka tartott első televíziós vitáját - vélik amerikai elemzők.

"Én vagyok itt a középpontban, és egy csomó dolog jön minden irányból" - mondta Hillary Clinton a demokrata elnökjelölt-aspiránsok első nyilvános tévévitáján Las Vegasban. A volt first lady, Obama korábbi külügyminisztere a beszámolók szerint brillírozott az este - a vitát szervező és közvetítő CNN beszámolója szerint az öt jelölt közül kitűnt könnyed stílusával, frappáns válaszaival, jó érvelésével.

Az öt szószék közül a középső volt a közvélemény-kutatások szerint vezető politikus helye. Az amerikai hírtelevízió összefoglalójában egyenesen úgy véli, a korábbi favorit, akinek az elmúlt hónapok politikai botrányai párton belüli támogatóinak majdnem harmadát vették el, eloszlatta a kételyeket alkalmasságát illetően.

"Továbbra is versenyben vagyok, és kész arra, hogy azokról a dogokról beszéljek, amelyek az amerikai embereket valóban foglalkoztatják" - mondta, részben e-mail botrányára és népszerűségvesztésére utalva. A volt first lady megismételte, hogy hiba volt a saját szerveréről kommunikálni, de közölte, az Egyesült Államok első női elnöke akar lenni.

A vitában szokatlan módon az egyik elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders vermonti szenátor védelmébe vette vetélytársát, Clinton asszonyt.

"Az emberek már rettenetesen unják már ezt az átkozott e-mail ügyet" - monda a magát "demokratikus szocialistának" tituláló politikus, amit széles mosollyal és kézfogással köszönt meg a volt külügyminiszter, majd odaszúrt ellenfelének, közölve, hogy az Egyesült Államok nem követheti a skandináv országok szociális rendszerét, amelyet a szenátor mintának tekint.

A politikusok, Clinton, Sanders és Lincoln Chafee korábbi Rhode Island-i kormányzó, Martin O'Malley volt marylandi kormányzó és Jim Webb volt virginiai szenátor is alapvetően a középosztály, a dolgozó emberek védelme és az esélyegyenlőség köré építette fel belpolitikai és gazdasági üzenetét.

Miközben Sanders politikai forradalmat sürgetett, amely a megfogalmazása szerint milliók összefogása volna annak érdekében, hogy a hatalmat a nagyvállalatoktól a munkásosztályhoz irányítsák át. O'Malley arról beszélt, hogy inkább zöld forradalomra volna szükség, és megválasztása esetére azt az ígérte, hogy 2050-re Amerika már a megújuló energiaforrásokra fog támaszkodni.

Clinton asszony külpolitikai kérdésekről szólva közölte, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját elfogadhatatlannak tartja, és azt mondta, hogy vele szemben jelentősebb amerikai szerepvállalással lépne fel Szíriában.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok között a tervek szerint további öt televíziós vitát tartanak majd. Ezeken lehetséges, hogy már hatan vesznek részt: Joe Biden jelenlegi alelnök - akit sokan esélyesnek tartanak a végső jelöltségre is - továbbra sem döntötte le, hogy beszáll-e a Fehér Házért folytatott vetélkedésbe.

Hanganyag: Király István Dániel


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást