eur:
394.88
usd:
371.88
bux:
66400.29
2024. április 16. kedd Csongor

Az illetékes uniós bizottság támogatta Ujhelyi István vízumkönnyítési javaslatát

Az Európai Parlament (EP) közlekedési és turisztikai bizottsága nagy többséggel támogatta Ujhelyi István arra vonatkozó javaslatát, hogy vezessenek be érdemi könnyítéseket az uniós vízumpolitikában az európai, és így a magyarországi munkahelyek bővítése, illetve a gazdaság növekedése érdekében - tájékoztatta szerdán közleményben az MTI-t az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi István szerint minden tagállam számára elemi érdek a vízumszabályok megváltoztatása. A szocialista politikus a vízumkódex felülvizsgálatáról és az úgynevezett "körutazói vízum" bevezetéséről szóló joganyaggal kapcsolatban, annak szakpolitikai jelentéstevőjeként, a többszöri beutazásra jogosító európai vízum érvényességi idejének 5 évről 10 évre növelését javasolta. Ezenkívül ingyenessé és könnyebben hozzáférhetővé tenné az online regisztrációt, rendezné a vízumigénylések digitális tárolásának kérdését, a többnyelvűség garantálását és a vízumbélyegek kezelésének átláthatóságát is.

A közlemény szerint Ujhelyi István javaslatában határozottan támogatja a "körutazói vízum" bevezetését is. Ez utóbbi engedély jelentősen megkönnyítené például az utazó társulatok (cirkuszok, művészeti csoportok) mozgását az Európai Unión belül.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottsága 2 nem és 2 tartózkodással szemben 40 igen szavazattal fogadta el a magyar képviselő javaslatcsomagját. A döntést a 10 millió európai munkavállalónak és 2 millió cégnek megélhetést biztosító turisztikai ágazat összes nagyobb érdekvédelmi szervezete üdvözölte a közlemény szerint.

Ujhelyi István a szavazás után adott nyilatkozatában kiemelte: Európában közel minden tizenegyedik munkahelyet a turizmus biztosítja.

"Az uniós vízumpolitika megreformálásával érdemben növelhetjük Európa és benne Magyarország turisztikai vonzerejét és ezzel turisztikai bevételeit is. A turisztikai szektor volt az egyetlen, amely a gazdasági válság idején is növekedni tudott. Az ágazatban rejlő lehetőségeket ki kell használni!" - fogalmazott az MSZP európai politikusa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×