Az illetékes uniós bizottság támogatta Ujhelyi István vízumkönnyítési javaslatát

InfoRádió / MTI
2015. október 14. 14:57
Az Európai Parlament (EP) közlekedési és turisztikai bizottsága nagy többséggel támogatta Ujhelyi István arra vonatkozó javaslatát, hogy vezessenek be érdemi könnyítéseket az uniós vízumpolitikában az európai, és így a magyarországi munkahelyek bővítése, illetve a gazdaság növekedése érdekében - tájékoztatta szerdán közleményben az MTI-t az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi István szerint minden tagállam számára elemi érdek a vízumszabályok megváltoztatása. A szocialista politikus a vízumkódex felülvizsgálatáról és az úgynevezett "körutazói vízum" bevezetéséről szóló joganyaggal kapcsolatban, annak szakpolitikai jelentéstevőjeként, a többszöri beutazásra jogosító európai vízum érvényességi idejének 5 évről 10 évre növelését javasolta. Ezenkívül ingyenessé és könnyebben hozzáférhetővé tenné az online regisztrációt, rendezné a vízumigénylések digitális tárolásának kérdését, a többnyelvűség garantálását és a vízumbélyegek kezelésének átláthatóságát is.

A közlemény szerint Ujhelyi István javaslatában határozottan támogatja a "körutazói vízum" bevezetését is. Ez utóbbi engedély jelentősen megkönnyítené például az utazó társulatok (cirkuszok, művészeti csoportok) mozgását az Európai Unión belül.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottsága 2 nem és 2 tartózkodással szemben 40 igen szavazattal fogadta el a magyar képviselő javaslatcsomagját. A döntést a 10 millió európai munkavállalónak és 2 millió cégnek megélhetést biztosító turisztikai ágazat összes nagyobb érdekvédelmi szervezete üdvözölte a közlemény szerint.

Ujhelyi István a szavazás után adott nyilatkozatában kiemelte: Európában közel minden tizenegyedik munkahelyet a turizmus biztosítja.

"Az uniós vízumpolitika megreformálásával érdemben növelhetjük Európa és benne Magyarország turisztikai vonzerejét és ezzel turisztikai bevételeit is. A turisztikai szektor volt az egyetlen, amely a gazdasági válság idején is növekedni tudott. Az ágazatban rejlő lehetőségeket ki kell használni!" - fogalmazott az MSZP európai politikusa.