eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Török figyelmeztetés az oroszoknak és amerikaiaknak

Törökország figyelmeztette Washingtont és Moszkvát, hogy nem fogja tűrni a kurd milíciák térnyerését a határaihoz közeli északnyugat-szíriai területeken - értesült a Reuters hírügynökség kedden török kormányzati illetékesektől.

A török kormány attól tart, hogy létrejön egy független, területileg egységes kurd állam, amelynek területeit a jelenlegi Irak, Szíria és Törökország területeiből hasítanák ki.

Amennyiben a szíriai kurd milíciák átlépnék az Eufrátesz folyó vonalát, kiterjesztve az ellenőrzésüket a török határ mentén az iraki Kurdisztántól a Földközi-tenger partvidékéig, az kétségtelenül Ankara türelmének végét jelentené - mondta a brit hírügynökség az egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselő. "Ez teljesen egyértelmű a számunkra, ez nem tréfa" - fogalmazott a forrás.

Törökországban az 1984 óta tartó fegyveres autonómiatörekvések áldozatainak száma meghaladja a 40 ezer főt. Miután 2015 júliusában vége szakadt fegyverszünetnek a török biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű lázadószervezet között, újból fellángolt az erőszak. A török félelmek szerint az Egyesült Államok támogatását bíró, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia térnyerése a 900 kilométer hosszú határ szíriai oldalán még inkább felszítaná a kurd szeparatista törekvéseket Törökország délkeleti területein. A helyzetet bonyolítja, hogy Washington támogatja a YPG harcosait, akiket az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen küzdő egyik leghatékonyabb szervezetként tartanak számon a térségben.

Ankara szerint a Szíriában két hete légicsapásokat végrehajtó Oroszország szintén támogatja a kurdokat.

"Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy a PYD mind az Egyesült Államok, mind Oroszország felé elkezdett közeledni. Szerintünk a PYD egy terrorista csoport és azt szeretnénk, hogy minden ország mérlegelje a velük való együttműködésének következményeit" - mondta az egyik nyilatkozó, az YPG politikai szárnyára, a Demokratikus Unió Pártjára (PYD) utalva.

Közlése szerint a török aggodalmaknak hangot adtak az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal folytatott magas szintű találkozókon is.

A kormánytisztviselők arra nem tértek ki, hogy milyen lépéseket foganatosítana Törökország, ha egyáltalán reagálna, amennyiben a YPG harcosai átlépnék az Eufráteszt. A török légierő többször is bombázta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezetet Észak-Irak hegyvidéki területein, azonban Szíriában jóval kockázatosabb lenne csapást mérnie a kurdokra, mivel ezzel konfliktusba keveredhetne az ott tevékeny amerikai és orosz légierőkkel.

A YPG hétfőn bejelentette, hogy szövetségre lép szíriai arab lázadókkal. A szövetségtől, amit az amerikaiak támogatnak, fegyverszállítmányokat remélnek, hogy csapást mérhessenek az Iszlám Államra a fővárosának számító Rakkában.

Ankara azzal vádolja a kurd milíciát, hogy "demográfiai változtatásokat" hajt végre Észak-Szíriában, és erőszakkal űzi el a türkmén és arab közösségeket lakóhelyeikről. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kedden azzal vádolta a YPG-t, hogy több ezer nem kurd származású civilt űz el otthonaikból az IÁ-tól visszafoglalt területeken, és ezzel háborús bűncselekményeket követ el. A kurd milícia visszautasította ezeket a vádakat. Úgy nyilatkoztak, hogy az általuk elfoglalt területekről menekülők a harcok miatt hagyták el otthonaikat és bármikor visszatérhetnek, ha akarnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×