eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Állampolgárságot adnak az Olaszországban letelepedett bevándorlók gyermekeinek

Az olasz parlament alsóháza kedden megszavazta, hogy az Olaszországban tartózkodási engedéllyel élő és dolgozó bevándorlók gyermekei olasz állampolgárságot kaphassanak. Az uniós állampolgárok gyermekei nem részesülnek ugyanebben a jogban.

A római képviselőház 310 igen, 66 nem szavazattal és 83 tartózkodással fogadta el az olasz állampolgárság megszerzésére vonatkozó új jogszabályokat. A törvény hatályba lépéséhez a felsőház támogatása is szükséges, de ez nem lesz ellentétes a képviselőház döntésével.

Eddig csak olasz állampolgárságú szülő gyermeke kaphatott olasz állampolgárságot. A törvénytervezet értelmében a külföldi állampolgárságú szülőktől Olaszországban született gyermek is olasz állampolgárságot kaphat, valamint azok a gyerekek, akik 12 éves koruk előtt telepedtek le családjukkal Olaszországban és legalább öt évet olasz iskolába is jártak.

A jogszabály nem vonatkozik az EU-állampolgárok gyermekeire, hanem kimondottan az Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók gyermekeire érvényes. Feltétel, hogy a bevándorló szülőknek legalább az egyike EU-konform tartózkodási engedéllyel éljen Olaszországban. Ezt a tartózkodási engedélyt a legalább öt éve Olaszországban dolgozó és adózó bevándorlók kapják meg, akiknek olasz nyelvvizsgát is kell tenniük.

Az olasz állampolgárság nem automatikusan jár: a bevándorló szülők kérelmezhetik gyerekeik számára 18 éves koruk előtt. Ha ezt a szülők nem kérték, de az Olaszországban maradt nagykorú fiatal olasz állampolgár akar lenni, 20 éves koráig kérelmezheti az olasz állampolgárságot.

A jogszabály arra az Olaszországban élő 127 ezer fiatalra is vonatkozik, aki bevándorlócsalád gyerekeként Olaszországban született vagy 12 éves kora előtt érkezett, de a törvény hatályba lépésekor már betöltötte a huszadik évét.

Az olasz állampolgárság megszerzési lehetőségének bővítését a Demokrata Párt (PD) olasz kormánypárt támogatta, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) tartózkodott, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI), az Északi Liga és az Olasz Testvérek (FdI) nemmel szavazott.

Ettore Rosato a PD képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a születési hely szerinti (ius soli) állampolgárság a változó olasz társadalomhoz alkalmazkodik. Roberto Calderoli az Északi Liga politikusa kijelentette, nem lehet százezreknek olasz állampolgárságot ajándékozni az olaszok megkérdezése nélkül. Calderoli népszavazást szorgalmazott a kérdésről.

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint a hatvan milliós Olaszországban tavaly több mint 5 millió letelepedett bevándorló élt, közöttük mintegy négy millió volt a nem EU-állampolgár. A 18 évnél fiatalabb 7,8 millió olasz diákból közel egy millió a bevándórló-gyerek, és több mint felük Olaszországban született.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×