eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tovább nőtt az ankarai merénylet áldozatainak száma

Tovább emelkedett a hét végi ankarai kettős robbantás halálos áldozatainak száma, a török kormány hétfői közlése szerint 97-en vesztették életüket a támadásban.

A halottak között azonosítottak egy palesztin állampolgárt is.

A török hatóságok közben beszámoltak arról, hogy a rendőrség egy rajtaütés során a dél-törökországi Adana városában őrizetbe vett négy embert, akik gyaníthatóan az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet tagjai. Az nem derült ki a hétfői tájékoztatásból, hogy a rendőri intézkedésnek köze van-e a fővárosi kettős merénylethez. 

A támadások elkövetőjeként eddig egyetlen csoport sem jelentkezett, de korábban nevük elhallgatását kérő török biztonsági források azt közölték, hogy az első jelek szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat. A szombati kettős merénylet - mint mondták - ugyanis hasonlatosságot mutat a szíriai-török határ közelében, Suruc városában júliusban végrehajtott, 33 ember életét kioltó öngyilkos támadással. A suruci merényletért szintén az Iszlám Államot nevezték meg felelősként.

Ankarában szombaton egy békemeneten történt kettős robbantás, amely a legfrissebb adatok szerint 97 halálos áldozatot követelt, és legalább 160 embert megsebesített. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

A béketüntetést a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására szervezték. A felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×