Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszország kész együttműködni a Szíriai Szabad Hadsereggel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország kész együttműködni a Szíriai Szabad Hadsereggel (SZSZH), akárcsak minden más, terrorista módszereket elutasító ellenzéki csoporttal Szíriában, és igényt tartana arra is, hogy az amerikaiak által vezetett koalícióval összehangolja tevékenységét a közös hadműveletek terén is - mondta hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője sajtóértekezletén hangsúlyozta: országa a szíriai hadsereg támogatásán túl kész az együttműködésre minden "hazafias" ellenzéki erővel, amely nem alkalmaz terrorista módszereket. Konkrétan is utalt az SZSZH-ra, amelyet - mint jelezte - Moszkva nem csupán a terroristaellenes akciókba akarja bevonni, hanem a későbbi politikai folyamatok előkészítésébe is.

Bírálta azokat az országokat, amelyek "a múltban engedtek annak a csábításnak, hogy elkényeztessék a szélsőségeseket pusztán bizonyos geopolitikai meggondolásokból, elsősorban az egyik vagy a másik országban uralkodó kényelmetlen rendszerek leváltása céljából". "Tették ezt abban a reményben, hogy az első időszakban még támogatják ugyan a szélsőségeseket, később viszont, amikor a rendszerváltás megtörténik, majd leszámolnak velük" - fejtette ki a külügyminiszter. Szerinte ez a fajta magatartás káoszhoz vezetett, szította a szélsőséges erőszakot, a terrorizmust, s ez vezetett az al-Kaida és az Iszlám Állam létrejöttéhez.

Lavrov elmondta: az amerikai és a Perzsa-öböl menti kollégákkal a terrorizmus elleni küzdelem témájában folytatott beszélgetésekből maga is úgy érezte, hogy ez utóbbiak a korábbinál jobban megértik ma már, hogyan kell a terrorizmussal szemben fellépni.

Moszkva kétségtelenül érdekelt abban, hogy az amerikaiak vezette koalíció és az orosz fegyveres erők összehangolják tevékenységüket Szíriában a véletlen incidensek elkerülése érdekében - mondta Lavrov, aki azonban hiányolta a konkrét hadműveletek terén is megvalósítandó "munkamegosztást". Az effajta együttműködésre - mint mondta - az amerikaiak által vezetett koalíció "még nem áll készen".

Márpedig Moszkva azt szeretné, ha a koalícióban dolgozó kollégák megosztanák az oroszokkal információikat arról, hol helyezkednek el a szárazföldön a terroristák, illetve a nem terrorista, "hazafias" erők állásai. Ezeket az információkat ugyanis az orosz fél "figyelembe vehetné" hadműveleteinek végrehajtása során - tette hozzá.

"Minden érdekelt kollégát felszólítunk: kapcsolódjék be annak az információs központnak a munkájába, amelyet Irak, Szíria és Irán kormányával együtt hoztunk létre Bagdadban" - hangoztatta Lavrov.

Kitért az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mai helyzetére is. Utalt Lamberto Zanniernek, a szervezet főtitkárának hétfői - moszkvai tárgyalásaik előtt elhangzott - kijelentésére, miszerint a jelenlegi geopolitikai helyzet súlyos politikai megosztottságot okozott az EBESZ-en belül.

Lavrov úgy vélekedett, hogy az EBESZ működésének hiányzik a jogi alapja, például szervezeti szabályzata sincs. "Szervezetnek nevezi magát, valójában azonban nem az", emiatt gyenge, lagymatag - fűzte hozzá.