eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Migránsokról készült felvétel lett az év sajtófotója Csehországban

A Menekültek a magyar-szerb határon című felvételt választották az idei év legjobb sajtófotójának Csehországban.

A felvételt, amely egy sorozat része, Jan Zátorsky, a Mladá Fronta Dnes című lap fényképésze készítette szeptemberben a Röszke-Horgos határátkelőn. Az immár 21. alkalommal megrendezett Czech Press Photo versenybe több mint 3700 felvételt küldött 278 cseh, illetve szlovák fotós. A nagydíjas alkotást nemzetközi zsűri választotta ki. A fődíjjal 120 ezer koronás pénzjutalom is jár.

"A győztes alkotás a migránsokat abban a pillanatban örökíti meg, amikor kaotikusan egymásra esnek, zuhannak, hogy a nagy tülekedésben átlépjék a magyar határt. A felvétel nemcsak a szükséges újságírói információkat hordozza magában, hanem bizonyos értelemben a jelenlegi migrációs válság jelképének is tekinthető, és erősen hasonlít a régi nagy mesterek apokaliptikus festményeihez" - indokolta döntését a nemzetközi zsűri.

"Már a felvétel készítése közben tudtam, hogy ez egy nagyon jó fotó lehet. A felvétel előnye, hogy jól láthatók rajta a pillanat emóciói, izgalmai, az emberek kétségbeesése, a rendőrök keménysége, és mindez egybeolvasztva" - mondta a díj átvételekor Jan Zátorsky.

Különdíjat kapott Petr David Josek, az AP amerikai hírügynökség fotósa, aki sorozatában azt örökítette meg, ahogy a bársonyos forradalom 25. évfordulójának ünnepségein 2014. november 17-én Prágában a tüntetők tojásokkal dobáltak meg Milos Zeman cseh államfőt.

A Czech Press Photo videoszekciójában 38 szerző 52 videofilmmel versenyzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×