eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdődött a Krím-félsziget Ukrajna felőli áramellátásának blokád alá vétele

A dél-ukrajnai területekről a Krím félszigetre vezető utakat blokád alatt tartó aktivistáknak sikerült elérniük, hogy leállítsák az áramszállítást a dél-ukrajnai Melitopol és a krími Dzsankoj közötti villamos vezetéken - jelentette be hétfőn Izeta Hdanova, a civil kezdeményezés egyik vezetője.

Krími tatárok hirdették meg az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget kereskedelmi blokádját, amelyhez több ukrajnai szervezet és önkéntes katonai alakulat is csatlakozott. Hdanova szerint a Krím áramellátása Ukrajnából "enyhe kifejezéssel élve is minimum erkölcstelen". Hozzátette, hogy még működik három elektromos vezeték, amely áramot szállít a félszigetre. Céljuk, hogy elérjék ezek lekapcsolását is.

A krími tatárok kezdeményezésére indult akció első lépéseként a civilek szeptember 20-án blokád alá vették a félszigetre vezető utakat a félsziget és a dél-ukrajnai Herszon megye közötti közigazgatási határon, hogy megakadályozzák az áruszállítást az Oroszország által bekebelezett területre. A résztvevők sátorvárosokat építettek ki az utak mentén.

Az akció kezdeményezői szerint az ukrajnai vállalatoknak mindaddig fel kell függeszteniük kereskedésüket a Krímmel, amíg a félsziget orosz megszállás alatt van. A blokád szervezői addig is követelik Oroszországtól, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat, szüntesse meg a krími tatárokra és a független médiára gyakorolt nyomást az általa megszállt félszigeten, valamint engedje nemzetközi megfigyelők akadály nélkül beutazását Krímbe.

Ezenkívül a résztvevők rámutattak arra, hogy az elmúlt időszakban lényegesen több élelmiszert és más terméket szállítottak a Krímbe, mint amennyire az ott élőknek szükségük lehet. Mivel a krími üzletekből eközben szinte teljesen eltűntek az ukrán termékek, gyanítható, hogy ezek a szállítmányok a feketepiacra kerültek, ahol az áruk többszöröséért adták el azokat, amin az ukrán szállítókon kívül nyilvánvalóan a jelenlegi krími vezetéshez közel állók tettek szert törvénytelenül nagy haszonra.

A kereskedelmi blokád első napján még százával torlódtak fel a teherautók a közigazgatási határ herszoni oldalán, kilométeres sorokat alkotva három településnél, Csonharnál, Csaplinkánál és Kalancsaknál. A kamionsor azonban három nap alatt teljesen elfogyott, valamennyi áruszállító visszafordult. Az aktivisták egyébként a gyalogosok és a személyszállító járművek átjutását nem akadályozzák.

A Krím az elektorom áram java részét ukrajnai vezetékeken keresztül kapja, maga csak a töredékét képes előállítani saját szükségletének. Oroszország igyekszik megszabadítani a bekebelezett félszigetet a Kijevtől való áramfüggőségtől, azonban a tervezett "elektromos híd", amely a Kercsi-szoros fölött átvezetve az orosz hálózatból juttatna villamos energiát a területnek, csak 2017 közepére lehet kész.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×