eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így értékelik a bécsi választási eredményeket

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ugyan megnyerte a bécsi tartományi választást, azonban az elmúlt hetven év csaknem leggyengébb eredményével, ezért a pártnak önvizsgálatra van szüksége a hétfőn megjelent osztrák lapok szerint.

Az SPÖ a legutóbbi bécsi választáshoz képest 4,9 százalékponttal kevesebbet ért el a vasárnapi voksoláson. A mostani támogatottságuk csupán 0,2 százalékponttal haladja meg a párt eddigi leggyengébb, 1996-os választáson szerzett eredményeit.

A választás másik fontos fejleménye volt, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a második lett, és 32,3 százalékkal az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta.

A Der Standard című liberális lap kommentárja szerint a jelenlegi szociáldemokrata főpolgármester, Michael Häupl azzal, hogy elhatárolódott az FPÖ-től, tudott ugyan támogatókat mozgósítani, azonban pártja nem hagyhatja figyelmen kívül az elvesztett szavazatokat. A lap szerint Häupl a Zöldek kárára nyerte meg a mostani választást, hiszen sokan átszavaztak a szociáldemokratákra azért, hogy megakadályozzák az FPÖ győzelmét. A szerző szerint az SPÖ nehéz helyzetbe került, ezt bizonyítja, hogy két bécsi kerületben (a szociáldemokraták korábban fellegvárának számító Florisdorfban és Simmeringben) a Szabadságpárt tarolt. Az SPÖ-nek olyan reformokra van szüksége, amelyektől eddig ódzkodott - véli a kommentár szerzője, aki szerint a bécsi választás intő jel a kormánykoalíció számára is.

A Kurier című független lap szerint Häupl világos stratégiát fogalmazott meg az FPÖ ellenében, és ez segítette győzelemre, maga mellé állítva olyan szavazókat, akik elborzadtak az FPÖ menekültpolitikájától. Azonban Bécs számára ez közel sem jövőterv - véli a szerző, aki szerint az FPÖ népszerűsége tovább emelkedhet, amennyiben ezentúl is az áldozat szerepében tetszeleghet. A szerző szerint az FPÖ-nek el kellene döntenie, hogy parlamenti többséget szeretne, vagy a radikális ellenzék szerepét akarja játszani.

A Die Presse című konzervatív lap főszerkesztője szerint Bécs polgármestere élete legnagyobb csatáját vívta meg vasárnap, remekül tudta mozgósítani a választókat. A szerző szerint az SPÖ-szavazók egy dolgot akartak: azt, hogy az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache minél messzebb kerüljön a főpolgármesteri széktől. Hozzátette, hogy természetesen az eltérő menekültpolitika is megmérettetett, vagyis Häupl segíteni akarása és Strachénak a magyar mintára építendő kerítésről szóló követelése. Az SPÖ a győzelem ellenére komoly gondokkal küzd, azonban nem a menekültkérdés miatt, hanem mert a gazdasági helyzet "veszteseinek" nincs mit kínálnia. A szerző megjegyzi: lehet, hogy a párt ezzel már elkésett. Úgy véli, amennyiben az SPÖ tartalmilag és személyi szinten nem újul meg, úgy az FPÖ automatikusan megerősödhet.

A Kronen Zeitung című lap szerint az FPÖ szavazóinak nagy része egészen biztosan nem a párt választási programjára voksolt, hiszen azt teljességgel nem is ismerik, hanem arra, hogy változásra van szükség Bécsben. A szerző szerint az emberek továbbra is hiányolják a pontos válaszokat arra, hogy hány menekült érkezik még, és továbbra sem tudják, hogy ki állja a menekültek ellátásával kapcsolatos kiadások költségét. Ha az SPÖ tovább folytatja a kirekesztő politikáját az FPÖ-vel szemben, akkor a következő bécsi választásokon az FPÖ még ennél is jobban szerepelhet - olvasható a kommentárban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×