eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyre több bevándorló érkezik Presevóba

Egyre több migráns érkezik Macedóniából Szerbiába, csütörtöktől vasárnapig körülbelül 20 ezer embert regisztráltak a dél-szerbiai Presevóban - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

A heves esőzések miatt a víz elöntötte annak a városrésznek a pincéit és udvarait, amelyben a befogadóközpont is található, ám az egyelőre nincs veszélyben. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban a migránsoknak száraz és vízhatlan ruhára van szükségük.

A főleg a Közel-Keletről érkező emberek a nyilvántartásba vételt követően buszokkal a szerb-horvát határon fekvő Sidre utaznak, hogy onnan Horvátországon és Magyarországon át folytassák útjukat. A közelmúltban két vonatjáratot is indítottak Presevo és Sid között, ám a migránsok azokat nem használják, mert - mint mondják - nem olyan jól szervezettek, mint a buszok, és sokkal lassabban is közlekednek.

A B92 belgrádi televíziónak Ahmet Halimi, a presevói vöröskereszt titkára elmondta: most már folyamatosan ötezer felett van az egy nap alatt regisztráltak száma. Az egyik buszsofőr pedig arról számolt be, hogy egyre több családot szállítanak, akik két-három gyerekkel indultak útnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×