Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az afgán tálibok különleges egységeket állítanak fel az Iszlám Állam ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Különleges egységeket állítanak fel Afganisztánban a tálib iszlamista szélsőségesek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni küzdelemre - adta hírül hétfőn a Khaama Press afgán hírügynökség.

A "tartalékos egységek" névre keresztelt tálib alakulatok Afganisztán keleti felén fognak állomásozni, ahol az IÁ különösen nagy befolyással bír. Jelenleg a szélsőséges szervezet a helyi fiatalság körében toboroz, illetve már toborzott harcosok kiképzését végzi. A "tartalékos egységek" fegyverzete és egyéb anyagi-technikai felszerelésének minősége jobb, mint a hagyományos tálib egységeké.

A keleti Nangarhar és Kunár tartományok lakosai nagy létszámban csatlakoznak ezekhez az egységhez - folytatta a hírügynökség - amiket a tálibok egyfajta "csalétekként" használnak fel támogatói bázisuk kiszélesítésére.

A tálibok "hivatalosan" is hadban állnak a másik terrorszervezettel, ám erőfeszítéseik ellenére az IÁ fokozatosan szorítja ki őket az Afganisztánban az ellenőrzésük alatt álló területekről, a tálib fegyveresek és harctéri parancsnokok pedig sorban állnak át a rivális szervezethez. Így eshetett meg, hogy a néhai tálib vezér, Omár molla testvére, Abdul Manan molla is csatlakozott szeptemberben az IÁ-hoz a tálibok közötti belső hatalmi harcokat követően.