Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ankarai merénylet - A KKM a tömegrendezvények elkerülését ajánlja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégi ankarai támadások után minden utazónak javasolt mindenféle tömegrendezvény elkerülése, a pályaudvarok és a bevásárlóközpontok szintén kerülendők - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI érdeklődésére.

A tárcánál megerősítették, hogy az ankarai nagykövetség hivatalos értesülései szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a hétvégi eseményeknek.

Hangsúlyozták, hogy a KKM jelenleg nem tervezi Törökország biztonsági besorolásának megváltoztatását. (Törökország jelenleg a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik.)

A Törökországba utazó magyar állampolgároknak minden esetben azt tanácsolják, hogy olvassák el és kísérjék figyelemmel a konzuli szolgálat tájékoztató honlapjának Törökországra vonatkozó utazási tanácsait (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag#c).

Különösen ajánlják a biztonsági rész tanulmányozását, amelyet annyiban egészítenek ki a hétvégi ankarai események után, hogy minden utazónak javasolt mindenféle tömegrendezvény elkerülése. A vonatpályaudvarok, buszpályaudvarok és bevásárlóközpontok, valamint szabadtéri csoportosulások szintén kerülendők.

Az országban a legmagasabb terrorfenyegetettség van jelenleg érvényben - emlékeztetett a tárca.

Megjegyezték: minden utazónak tanácsolják, hogy regisztráljanak a konzuli védelem megkönnyítésére személyes adataik, valamint szálláshelyük megadásával a következő linken: https://konzved.mfa.gov.hu/

Ankarában szombaton egy békemeneten történt kettős robbantás, amely a legfrissebb adatok szerint 97 halálos áldozatot követelt, és legalább 160 embert megsebesített. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

A béketüntetést a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására szervezték. A felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.