Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Precíziós irányítású rakétát tesztelt Irán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikeres tesztindítást hajtott végre Irán egy precíziós irányítású ballisztikus rakétával - jelentette be vasárnap a közel-keleti ország védelmi minisztere.

Az iráni az egyik legjelentősebb rakétaprogram a Közel-Keleten, az ENSZ-fegyverembargó ellenére is. Hoszein Dehgán védelmi miniszter bejelentése azt jelzi, hogy az iszlám köztársaságnak a korábbiaknál pontosabban célba juttatható rakétát sikerült kifejlesztenie.

Az iráni állami televízióban bemutatott felvételeken egy, a jelek szerint sikeres rakétaindítást lehetett látni. Az új rakéta az Emad nevet viseli. Ez az első olyan precíziós irányítású rakéta, amellyel képesek elérni az Irán részéről ellenségnek tekintett Izrael területét is.

"Az Emad rakéta képes nagy pontossággal célokat elérni és teljesen elpusztítani őket. Ez nagy mértékben erősíti Irán stratégiai elrettentő képességét" - jelentette ki Hoszein Dehgán. Hozzátette: az iráni hadi képességek fejlesztése "a térség békéjét és a stabilitását szolgálja", és nem áll mögöttük "agresszió vagy fenyegetés szándéka".

Az Iráni Iszlám Köztársaság attól tart, hogy Izrael megelőző csapást mérhet nukleáris létesítményeire. Izraelben viszont a Teherán és a nagyhatalmak között júliusban létrejött, az iráni atomprogramról szóló megállapodás vált ki aggodalmakat. A jeruzsálemi vezetés attól tart, hogy az iráni atomprogram korlátozását célzó megállapodás valójában nem képes megakadályozni Iránt abban, hogy atomfegyvert fejlesszen ki.

Anthony Cordesman, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa szerint az Emad rakéta 1700 kilométer hatótávolságú, találati pontossága 500 méter, és 750 kilogramm töltet célba juttatására alkalmas. Az elemző szerint az Emad a hasonló hatótávolságú, de csak 2000 méteres találati pontosságú Shahab-3 rakéták továbbfejlesztett változata.