eur:
393.33
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Precíziós irányítású rakétát tesztelt Irán

Sikeres tesztindítást hajtott végre Irán egy precíziós irányítású ballisztikus rakétával - jelentette be vasárnap a közel-keleti ország védelmi minisztere.

Az iráni az egyik legjelentősebb rakétaprogram a Közel-Keleten, az ENSZ-fegyverembargó ellenére is. Hoszein Dehgán védelmi miniszter bejelentése azt jelzi, hogy az iszlám köztársaságnak a korábbiaknál pontosabban célba juttatható rakétát sikerült kifejlesztenie.

Az iráni állami televízióban bemutatott felvételeken egy, a jelek szerint sikeres rakétaindítást lehetett látni. Az új rakéta az Emad nevet viseli. Ez az első olyan precíziós irányítású rakéta, amellyel képesek elérni az Irán részéről ellenségnek tekintett Izrael területét is.

"Az Emad rakéta képes nagy pontossággal célokat elérni és teljesen elpusztítani őket. Ez nagy mértékben erősíti Irán stratégiai elrettentő képességét" - jelentette ki Hoszein Dehgán. Hozzátette: az iráni hadi képességek fejlesztése "a térség békéjét és a stabilitását szolgálja", és nem áll mögöttük "agresszió vagy fenyegetés szándéka".

Az Iráni Iszlám Köztársaság attól tart, hogy Izrael megelőző csapást mérhet nukleáris létesítményeire. Izraelben viszont a Teherán és a nagyhatalmak között júliusban létrejött, az iráni atomprogramról szóló megállapodás vált ki aggodalmakat. A jeruzsálemi vezetés attól tart, hogy az iráni atomprogram korlátozását célzó megállapodás valójában nem képes megakadályozni Iránt abban, hogy atomfegyvert fejlesszen ki.

Anthony Cordesman, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa szerint az Emad rakéta 1700 kilométer hatótávolságú, találati pontossága 500 méter, és 750 kilogramm töltet célba juttatására alkalmas. Az elemző szerint az Emad a hasonló hatótávolságú, de csak 2000 méteres találati pontosságú Shahab-3 rakéták továbbfejlesztett változata.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×