eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

A demokratáknál Clinton, a republikánusoknál Trump vezet

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok mezőnyében Hillary Clinton, a republikánusokéban pedig Donald Trump továbbra is őrzi vezető helyét - derült ki a CBS televízió vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Két nappal a Fehér Házra pályázó demokrata politikusok első televíziós vitáját megelőzően a volt külügyminiszter Clinton 46 százalékos támogatottsággal áll az első helyen, ami azonban augusztus óta 12 pontos csökkenést jelent. A második helyen, 27 százalékkal, 10 pontot erősödve Bernie Sanders vermonti szenátor áll. A harmadik, 16 százalékkal, Joe Biden alelnök, aki még mindig nem döntötte el, hogy részt vegyen-e az elnökválasztási küzdelemben.

A demokrata aspiránsok első vitáját megrendező CNN hírtelevízió közölte, hogy Biden a nagy támogatói táborára való tekintettel akkor is részvevője lehet a keddi műsornak, ha csak aznap jelenti be hivatalosan az indulását. A fia halálát gyászoló alelnök munkatársai azonban jelezték, hogy a politikus nem kíván részt venni ebben a televíziós megmérettetésben.

A CBS felmérése szerint ha Biden úgy döntene, hogy távol marad az előválasztási küzdelemtől, akkor Clinton vezetése 56-32 százalék arányúra növekedne Sanderssel szemben a demokrata választók között. Az amerikaiak 53 százaléka ugyanakkor kedvezőtlen véleményt alakított ki a volt first ladyről, ami a legrosszabb adat vele kapcsolatban azóta, hogy 1992-ben felkerült a kiértékelt politikusok listájára.

Az elnökségre törekvő republikánusok közül továbbra is Donald Trump ingatlanmágnás a legnépszerűbb, 27 százalékkal. Õt Ben Carson volt idegsebész (21%), Ted Cruz texasi szenátor (9%) és Marco Rubio floridai szenátor (8%) követi. Jeb Bush volt floridai kormányzó és Carly Fiorina üzletasszony egyaránt 6-6 százalékos támogatottsággal osztozkodik az ötödik-hatodik helyen. (Bush szeptemberben még 13 százalékon állt.)

Tíz republikánus szavazóból hét támogatná Trumpot, ha pártjuk őt választaná hivatalos elnökjelöltjévé és csak kettő utasítaná el ezt.

Az amerikai választók 65 százaléka szerint egyébként Trump erős vezetői képességekkel rendelkezik. Bidenről 55, Clintonról 53, Carsonról 51, Fiorináról 44, Sandersről pedig 39 százalék gondolja ugyanezt.

A becsületesség és szavahihetőség kérdésében Biden 61 százalékkal vezet az 58 százalékon álló Carsonnal szemben. Clinton 35, Trump pedig 33 százalékon áll ebben a tekintetben. Az elnöki poszt betöltéséhez a megkérdezettek 60 százaléka szerint Biden, 51 százaléka szerint Clinton rendelkezik megfelelő tapasztalattal, a többiek erősen leszakadtak tőlük.

A válaszadók 71 százaléka szerint helytelen volt, hogy külügyminiszterként Clinton a saját szerverét és nem a hivatalos levelezési rendszert használta kommunikációra - ami 7 százalékpontos növekedést jelent március óta.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×