eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hat nyugati ország támogatja a líbiai nemzeti egységkormányt

Hat nyugati hatalom támogatásáról biztosította közös közleményében a líbiai egységkormányt, amelyet az előző nap jelentett be az ENSZ líbiai különmegbízottja. A világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) a kabinet mihamarabbi felállását sürgette.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország által szombatra virradó éjjel kiadott közleményben az áll: a nemzetközi közösség kiáll a líbiai kabinet mellett, és "ki fogja rekeszteni azokat, akik nem tartják tiszteletben" az egységkormány felállítására vonatkozó megállapodást.

A hat ország egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a kormány felállításának halogatása "a líbiai emberek szenvedéseinek meghosszabbításával járna, és a káoszból hasznot húzni akaró terroristáknak kedvezne". A közlemény leszögezte továbbá, hogy fegyvereket csak az ENSZ által javasolt kormány kérésére szabad bevinni Líbiába.

Az ENSZ BT helyi idő szerint pénteken egyhangú nyilatkozatában a kormány mihamarabbi felállását sürgette, és arra szólította fel az összes érdekelt líbiai csoport, hogy mihamarabb léptessék életbe az egységkormány megalakításáról szóló megállapodást.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nap folyamán gratulált az egyezséghez, és annak mihamarabbi megvalósítását sürgette.

Bernardino León, az ENSZ líbiai különmegbízottja egy nappal korábban közölte, hogy a szembenálló líbiai csoportok képviselői a Marokkóban hónapok óta folyó béketárgyalások során megállapodtak egy nemzeti egységkormány felállításáról. Mindazonáltal a kabinet hivatalba lépéséhez mindkét rivális líbiai parlamentnek is el kell fogadnia azt, az azonban egyelőre nem világos, hogy a fővárost, Tripolit kézben tartó iszlamista fegyveresek által létrehozott, nemzetközileg el nem ismert törvényhozás, az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) is áldását adja-e a kabinetre, jóllehet a kormány soraiban a CGN emberei is ott vannak.

Az egymással harcoló líbiai frakciók egy hónappal ezelőtt jutottak egyezségre a megbékélés főbb kérdéseiről az országban dúló politikai és fegyveres konfliktus lezárását célzó, az ENSZ égisze alatt folyó tárgyalásokon. A líbiai felek - az ENSZ több hónapos közvetítése nyomán - ezt megelőzően júliusban parafáltak egy megbékélési megállapodást Marokkóban, amelyet azonban nem írtak alá az Általános Nemzeti Kongresszus képviselői.

Az észak-afrikai országban a korábbi diktátor, Moammer Kadhafi 2011 augusztusi meggyilkolása után hatalmi vákuum alakult ki. Jelenleg két kormány és két parlament működik Líbiában, több fegyveres csoport harcol egymás ellen a területek és gazdasági források ellenőrzéséért, és egyes városokban megvetette a lábát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet is.

Az egyik kormány a fővárosban működik, a Fadzsr Líbia iszlamista fegyveres szövetség vezetésével, amely tavaly augusztusban foglalta el Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított. A nemzetközi közösség által elismert törvényhozás és kormány székhelye a kelet-líbiai Tobrukban van. Ugyanakkor az ország egy jelentős részére nem terjed ki e két kormány hatalma sem, s Líbia partszakaszának egy részét szélsőséges erők ellenőrzik.

Megfigyelők szerint a Földközi-tengeri menekültválság kialakulásához nagyban hozzájárult a líbiai politikai vákuum és az országban uralkodó káosz.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×