Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Egyesült Államok és Oroszország egyeztet Szíriáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok és Oroszország fegyveres erőinek képviselői hamarosan újabb egyeztetéseket folytatnak majd annak érdekében, hogy a két ország katonai gépei biztonságosan tudják használni Szíria légterét - közölte az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint pénteken.

A Pentagon bejelentése szerint a tárgyalásokat Washington kezdeményezte, és a kérésre pénteken az orosz fél hivatalosan is reagált. "A minisztérium vezetői megvitatják az orosz választ, és a tárgyalásokra már e hétvégén is sor kerülhet" - közölte Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban közölte, hogy az utóbbi napokban az amerikai vezetésű koalíció legalább egy, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet Szíriában bombázó gépének irányt kellett változtatnia, hogy elkerülje a közeli találkozást orosz harci repülőkkel, és egynél többször kellett tenni annak érdekében, hogy megelőzzék a nem biztonságos térmegosztást.

Miután Moszkva a napokban rakétákat indított a Kaszpi-tengerről szíriai célpontok ellen, Ashton Carter amerikai védelmi miniszter arra is figyelmeztetett: az Egyesült Államok veszélyesnek tartja, hogy Oroszország más országok előzetes értesítése nélkül vet be ilyen fegyvereket a szíriai konfliktusövezetben.

Az Egyesült Államok és szövetségesei Szíriában és a szomszédos Irakban egy éve folytatnak légi hadjáratot az IÁ ellen. Oroszország szeptember végén indított légi csapásokat, a nyugatiak szerint azonban alapvetően más, de szintén Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló lázadó csoportok ellen is végrehajt támadásokat.