Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Váratlanul visszalépett Kevin McCarthy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Váratlanul visszalépett a jelöltségtől az amerikai képviselőház elnöki posztjára favoritnak tekintett Kevin McCarthy, a szövetségi alsóház republikánus többségének vezetője, bizonytalanná téve a hivatali utódlást egy olyan időszakban, amikor a törvényhozásnak hamarosan ismét szavaznia kell majd az amerikai adósságplafon megemeléséről és a költségvetésről.

McCarthy csütörtökön a republikánus képviselőknek azon a zárt ajtók mögött megtartott gyűlésén jelentette be döntését, amelyen arról kellett volna dönteniük, hogy kit jelölnek a távozó John Boehner házelnök helyére. A Barack Obama elnökkel szemben élesebb konfrontációt sürgető konzervatív párttársai által szorongatott Boehner szeptember 25-én közölte távozási szándékát.

Eredeti elképzelése szerint a házelnök október végén köszönt volna le, de a politikai szövetségesének tekintett McCarthy visszalépése nyomán úgy határozott, hogy az utódja megválasztásáig hivatalban marad. A képviselőház plenáris ülése a most csúszásba került eredeti tervek szerint szeptember 29-én választotta volna meg az új házelnököt.

A kongresszusi republikánusok keményvonalasainak nyomása már akkor is válsághelyzeteket teremtett, amikor Boehner személyében szilárdnak tűnő vezetője volt a képviselőháznak. 2013-ban egy 16 napig tartó időszakra részben megbénították a szövetségi kormányzatot, 2011-ben pedig a technikai fizetésképtelenség határára sodródott az ország, aminek következtében az Egyesült Államok adósbesorolását - a történelme során először - lerontották a hitelminősítők.

A kongresszusnak hamarosan ismét döntenie kell majd a 18 ezer milliárd dolláros plafont várhatóan november 5-én elérő amerikai államadósság limitjének növeléséről. December 11-én pedig kifut a költségvetési tételekről szóló megállapodás híján elfogadott ideiglenes büdzsé, ami szintén potenciális krízisforrás.

Kevin McCarty visszalépését követően a házelnöki posztra a 40 ultrakonzervatív képviselő által támogatott, floridai Daniel Webster és a utah-i Jason Chaffetz pályázik, de szakértők nem zárják ki más aspiránsok jelentkezését sem. Paul Ryan, a republikánusok 2012-es alelnök-jelöltje, akit sokan szívesen látnának Boehner székében, kijelentette, hogy nem kívánja betölteni a pozíciót.

McCarthy, aki távozását azzal indokolta, hogy a házelnöki poszton egy, a pártegységet nála jobban kifejező "új arcra" van szükség, bejelentette, hogy továbbra is a képviselőházi republikánus többség vezetője (frakcióvezető) marad.

A politikus egyébként a múlt héten bírálatok kereszttüzébe került, miután arról beszélt, hogy összefüggés van Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns népszerűségének csökkenése és a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben elkövetetett terrortámadás ügyében vizsgálódó képviselőházi különbizottság tevékenysége között. Clinton, aki az incidens idején külügyminiszter volt, többször is azzal vádolta republikánusokat, hogy a saját belpolitikai céljaikra próbálják meg felhasználni Bengázi ügyét.