INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A szlovák kormánypárt az Európai Szocialisták Pártjának tagja akar maradni

InfoRádió / MTI
Továbbra is az Európai Szocialisták Pártjának (PES) tagja marad a szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) - szögezte le a párt egy pénteki sajtóközleményben, néhány héttel azután, hogy a szocialista pártcsaládban felmerült tagságának felfüggesztése.

A lépést szeptember végén Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője indítványozta, Robert Fico szlovák kormányfőnek a migránsválság kezelésével kapcsolatban tett lépései miatt.

A demokrata párti olasz politikus, aki a PES-elnökét kérte fel a felfüggesztési eljárás megindítására, azzal indokolta javaslatát, hogy szemben áll a pártcsalád értékeivel és politikai meggyőződésével, hogy a szlovák miniszterelnök "kitartóan nem hajlandó felelősséget és szolidaritást vállalni" a migrációs válságban.

A szlovák kormánypárt pénteken rövid sajtóközleményében tudatta, hogy a Smer-SD kezdeményezése alapján a párt külkapcsolatokért felelős alelnöke, Pavol Paska pénteken többórás megbeszélést folytatott a PES elnökségével.

A találkozón a migránsválságról, illetve Robert Fico azzal összefüggésben tett, "meg nem értett és az európai médiában félremagyarázott" kijelentéseiről volt szó - áll a közleményben.

A címlapról ajánljuk