eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Zeman visszavonta a norvég nagykövet meghívását a cseh állami ünnep rendezvényeire

Milos Zeman cseh államfő csütörtökön visszavonta Siri Ellen Sletner prágai norvég nagykövet meghívását az október 28-i cseh államünnep alkalmával az elnöki iroda által megrendezésre kerülő összes rendezvényre.

A cseh köztársasági elnök ezzel a gesztussal kíván tiltakozni az ellen, hogy a norvég hatóságok egy cseh család gyermekeiről folyó perben a héten úgy döntöttek, hogy azokat elveszik a szülőktől és véglegesen nevelőszülőknél helyezik el.

"A nagykövet asszonyt diplomáciai jegyzékben tájékoztattuk a döntésről" - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerint az államfő joga dönteni arról, kit hív meg rendezvényeire. "Úgy értelmezem a lépést, hogy az államfő kihasználta az alkalmat álláspontjának kifejtésére a norvég döntéssel összefüggésben" - idézte Sobotka szavait a Twitteren Martin Ayrer kormányszóvivő.

A cseh politikusok többsége kiállt az államfő mellett, míg Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke "szerencsétlennek" minősítette a döntést. Rámutatott: Csehország aránylag nagy pénzeket kap a Norvég Alapokból, ezért szerinte "jobb lett volna, ha Zeman nagyobb körültekintéssel" jár el.

A Michalák házaspár 2003-ban költözött Csehországból Norvégiába. 2011 márciusában a norvég óvoda vezetése, amelyet akkoriban az öt-, illetve kétéves Michalák fiúk látogattak, a gyermekek jogait védő Barnevernet hatósághoz fordult azzal a panasszal, hogy alapos a gyanúja, hogy a gyermeket a szülők szexuálisan zaklatják és verik. A Barnevernet azonnal a rendőrséghez fordult, s alig másfél hónap múlva a Michalák fiúkat elszakították szüleiktől és nevelőcsaládban helyezték el.

Míg az apa nem törődik a gyerekekkel, az anya, Eva Michaláková azóta is küzd gyermekei visszaszerzéséért. Bár azóta a norvég bíróság kétszer is megvizsgálta az ügyet, és a cseh sajtó szerint bizonyítékokat a gyermekek szexuális zaklatására nem talált, a Barnevernet kitart azon álláspontja mellett, hogy a gyerekeket a szülők zaklatták, verték, és ezért egyre inkább korlátozta a fiúk és az anyjuk találkozási lehetőségeit. A hét elején pedig az a döntés született, hogy a fiúk véglegesen gyámszülőkhöz kerülnek és az anyjuk a jövőben már nem találkozhat velük.

Csehországban, ahol a politika és a sajtó évek óta részletesen foglalkozik az üggyel, a norvég döntés nagy felháborodást váltott ki. A cseh külügyminisztérium hivatalosan tiltakozott a norvégeknél, míg Zeman államfő korábban azt javasolta, hogy Prága hívja vissza norvégiai nagykövetét. Csehország azt szeretné, ha az ügyet a négy visegrádi ország is megtárgyalná.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×