Netanjahu megtiltotta a parlamenti képviselőknek a jeruzsálemi Templomhegy felkeresését

InfoRádió / MTI
2015. október 8. 21:21
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra utasította a rendőrséget, hogy akadályozza meg a kormány tagjait és a parlament többi képviselőjét a jeruzsálemi Templomhegy felkeresésében - jelentette csütörtökön az izraeli közszolgálati rádió.

A tájékoztatás szerint a kormányfő még szerdán adta ezt a parancsot a biztonsági erők vezetőivel tartott találkozón.

A Templomhegy a zsidók és a muszlimok számára egyaránt szent hely. A mostani lépéssel Netanjahu minden bizonnyal le akarja csillapítani a kedélyeket, mivel a Templomhegy körüli legutóbbi erőszakos összetűzések egy új terrorhullámot indítottak el az izraeliek ellen, valamint zavargásokhoz vezettek a megszállt palesztin területeken.

Az összecsapások még a múlt hónap elején kezdődtek, miután Uri Ariel mezőgazdasági miniszter, a telepes építkezéseket támogató, jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt tagja tüntetőleg felkereste a Templomhegyet. Ariel Saron hasonló látogatását 2000 szeptemberében - akkor még ellenzéki vezetőként - sokan a második intifáda (palesztin népfelkelés) kiváltó okának tekintették.

Az erőszak csütörtökön is folytatódott: négy különböző támadásban hét izraelit, köztük két katonát sebesítettek meg palesztinok az izraeli hadsereg és rendőrség közlése szerint. A Tel-Avivban elkövetett rajtaütés végrehajtóját lelőtte egy izraeli katona. A nap folyamán meghalt egy másik palesztin is, amikor egy jeruzsálemi menekülttáborban összecsaptak a palesztinok és az izraeli biztonsági erők - jelentette egy palesztin hírügynökség.