Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Násznépet találtak el a szaúdi koalíció gépei Jemenben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább tizenöten meghaltak és huszonöten megsebesültek Jemenben, amikor a síita húszi felkelők ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció harci repülőgépei egy esküvőt ünneplő násznépre mértek csapást - közölték csütörtökre virradó éjjel szemtanúk és biztonsági tisztségviselők.

A légicsapás a beszámolók szerint egy, a húszi lázadókat támogató törzsi vezető otthonát érte Szanban városában, a fővárostól, Szanaától 113 kilométerre délkeletre. A szaúdi vezetésű koalíció nem kommentálta a híreket.

Szeptember végén a szunnita koalíció gépei állítólag több mint 130 ember halálát okozták, amikor lebombázták egy lakodalom résztvevőit Jemenben. Ezt azonban múlt heti közleményükben tagadták a koalíciót alkotó arab államok.

A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen.

Nemzetközi emberi jogi csoportok aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy egyre több a civil áldozat a konfliktusban. Az ENSZ adatai szerint a jemeni polgárháborúban eddig ötezer ember vesztette életét, nagyjából 25 ezer pedig megsebesült. A harcok következtében 1,3 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására az országon belül.

A síita húszi lázadók szerdán azt közölték, hogy hajlandóak részt venni az országot hónapok óta sújtó konfliktus rendezésében az ENSZ által javasolt béketerv alapján.