eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Násznépet találtak el a szaúdi koalíció gépei Jemenben

Legalább tizenöten meghaltak és huszonöten megsebesültek Jemenben, amikor a síita húszi felkelők ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció harci repülőgépei egy esküvőt ünneplő násznépre mértek csapást - közölték csütörtökre virradó éjjel szemtanúk és biztonsági tisztségviselők.

A légicsapás a beszámolók szerint egy, a húszi lázadókat támogató törzsi vezető otthonát érte Szanban városában, a fővárostól, Szanaától 113 kilométerre délkeletre. A szaúdi vezetésű koalíció nem kommentálta a híreket.

Szeptember végén a szunnita koalíció gépei állítólag több mint 130 ember halálát okozták, amikor lebombázták egy lakodalom résztvevőit Jemenben. Ezt azonban múlt heti közleményükben tagadták a koalíciót alkotó arab államok.

A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen.

Nemzetközi emberi jogi csoportok aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy egyre több a civil áldozat a konfliktusban. Az ENSZ adatai szerint a jemeni polgárháborúban eddig ötezer ember vesztette életét, nagyjából 25 ezer pedig megsebesült. A harcok következtében 1,3 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására az országon belül.

A síita húszi lázadók szerdán azt közölték, hogy hajlandóak részt venni az országot hónapok óta sújtó konfliktus rendezésében az ENSZ által javasolt béketerv alapján.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×