Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Korszerűsítik a luxemburgi monarchiát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korszerűsítésbe kezdett a luxemburgi monarchia, hogy haladjon a korral és a társadalommal. A tervezett reformok irányvonalait szerdán ismertették a sajtóval.

"A monarchiának kötelessége haladni a korral" - magyarázta Michel Heintz, Henrik nagyherceg kabinetfőnöke, a nagyhercegi palota szóvivője.

Michel Heintz szerint olyan szervezetet kell létrehozni, amely alkalmas a luxemburgi uralkodók egyre bonyolultabb programjának megszervezésére, és képes biztosítani a Luxemburgról kialakított "jó képet".

A nagyhercegi udvar korszerűsítése a luxemburgi uralkodó, a 15 éve trónra lépett Henrik nagyherceg "házának" belső átszervezésére is kiterjed.

Az intézményrendszer egyensúlyi helyzete nem változik - mondta Pierre Bley, Luxemburg marsallja.

Henrik hatalma megingott 2008-ban, amikor személyes meggyőződésből nem volt hajlandó aláírni az eutanáziát engedélyező törvényt. A 2009-ben bevezetett reformok értelmében hatalma csak a törvények kihirdetésére, nem pedig engedélyezésére terjed ki.

A nagyhercegi udvar átszervezése keretében belga mintára felállítják az uralkodó kabinetjét és a "ház" ügyeit intéző bizottságot. "A nagyherceg és nagyhercegné alaposabban részt kíván venni a ház működtetésében" - mondta a kabinetfőnök, aki egy igazgatótanács segítette elnök-vezérigazgató által irányított vállalathoz hasonlította az udvart.

Változások lesznek az uralkodók kommunikációs stratégiájában is, amely a jövőben inkább az intézményekre, mint az eseményekre koncentrál majd.