eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Korszerűsítik a luxemburgi monarchiát

Korszerűsítésbe kezdett a luxemburgi monarchia, hogy haladjon a korral és a társadalommal. A tervezett reformok irányvonalait szerdán ismertették a sajtóval.

"A monarchiának kötelessége haladni a korral" - magyarázta Michel Heintz, Henrik nagyherceg kabinetfőnöke, a nagyhercegi palota szóvivője.

Michel Heintz szerint olyan szervezetet kell létrehozni, amely alkalmas a luxemburgi uralkodók egyre bonyolultabb programjának megszervezésére, és képes biztosítani a Luxemburgról kialakított "jó képet".

A nagyhercegi udvar korszerűsítése a luxemburgi uralkodó, a 15 éve trónra lépett Henrik nagyherceg "házának" belső átszervezésére is kiterjed.

Az intézményrendszer egyensúlyi helyzete nem változik - mondta Pierre Bley, Luxemburg marsallja.

Henrik hatalma megingott 2008-ban, amikor személyes meggyőződésből nem volt hajlandó aláírni az eutanáziát engedélyező törvényt. A 2009-ben bevezetett reformok értelmében hatalma csak a törvények kihirdetésére, nem pedig engedélyezésére terjed ki.

A nagyhercegi udvar átszervezése keretében belga mintára felállítják az uralkodó kabinetjét és a "ház" ügyeit intéző bizottságot. "A nagyherceg és nagyhercegné alaposabban részt kíván venni a ház működtetésében" - mondta a kabinetfőnök, aki egy igazgatótanács segítette elnök-vezérigazgató által irányított vállalathoz hasonlította az udvart.

Változások lesznek az uralkodók kommunikációs stratégiájában is, amely a jövőben inkább az intézményekre, mint az eseményekre koncentrál majd. 

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×