Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FIFA: Felfüggesztették Sepp Blattert, Michel Platinit és Jerome Valckét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blattert, a szervezet elnökét, valamint Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) vezetőjét, FIFA-alelnököt - írja a BBC.

A Platini mellett szintén elnökjelölt dél-koreai Csung Mong Jun hatéves eltiltást és 100 ezer svájci frank büntetés kapott. Kilencvennapos felfüggesztés érvényes Jérome Valckéra is, a FIFA korábbi főtitkárát azonban már korábban menesztették posztjáról. Az ítéletet - amely azonnali hatállyal jogerőre emelkedett - Hans-Joachim Eckhart, az etikai bizottság bírája hozta meg. A 90 napos eltiltás 45 nappal meghosszabbítható.

Nem sokkal a döntés nyilvánosságra hozatala előtt Platini - akinek megvan a szükséges számú támogatója az elnökjelöltséghez - sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, minden erejével azon lesz, hogy bizonyítsa igazát, amennyiben valóban az a határozat születik, amiről hallani lehet. Az etikai bizottság közölte, hogy a mostani döntésnek közvetlenül nincs hatása Platini FIFA-elnökjelölti pályázatára, azzal kapcsolatban majd a választási bizottság foglal állást.

A csütörtöki döntés nyomán jelenleg a rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou irányíthatja a világszövetséget. Az UEFA vezetését pedig a spanyol Ángel Maria Villa veheti át.

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

A múlt héten Blattert a FIFA legnagyobb szponzorai közül a Coca-Cola, a McDonald's, a Budweiser és a Visa távozásra szólította fel, ő azonban jelezte, marad a posztján.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.