eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mától visszafordíthatják az embercsempész-hajókat

Mostantól már lefoglalhatják és kiürítése után meg is semmisíthetik a nemzetközi vizeken tetten ért embercsempészek hajóit az uniós határőrizeti ügynökség hajói. Fóris György, a Bruxinfó elemzője azonban az InfoRádiónak azt mondta: ez sem biztos, hogy meggátolja az embercsempészeket a hajók elindításában.

"Életbe lépett az úgynevezett harmadik fokozat azon a négyes skálán, amit az uniós tagországok eredetileg még áprilisban határoztak el, aztán májusban a külügyminiszterek megadták a zöld jelzést a pontos tervezéshez. Nyáron el is kezdődött az első két fokozat, amely lehetővé teszi, hogy megfigyeljenek műholddal, repülővel hajómozgásokat, lehetőleg azonosítsanak embercsempész-hajókat és erről információkat cseréljenek, lehetséges mentőakciókat előkészítsenek. A harmadik fokozat arra is felhatalmazást ad a művelet végrehajtóinak, hogy vélelmezetten embercsempész hajókat feltartóztassanak, ha a gyanú bebizonyosodik, akkor a hajót elkobozzák, sőt, meg is semmisítsék" - mondta el az InfoRádiónak a Bruxinfó elemzője.

Hozzátette: ez a lépés csak a nemzetközi vizeken alkalmazható.

Már több ország hozzájárult az uniós határőrizeti szerv flottájának a bővítéséhez, elvben ez a szervezet képes lesz arra, hogy visszafordítson embercsempész hajókat akár az Égei, akár a Földközi tengeren.

"A műholdas felszerelés, a technikai adottság már régen megvan arra, hogy minden hajómozgást idejekorán észleljenek és reagáljanak rá, és ha elegendő számú jármű mozog a tengeren, akkor arra is van esély, hogy idejekorán odaérjenek - nem akkor például, amikor már elérték a hajók az olasz partokat" - jelezte Fóris György.

Más kérdés - fűzte hozzá -, hogy elvben a csempészhajó lefegyverezhető, elkobozható, de ez nem oldja meg azt a problémát, hogy mi történjen a hajón lévő, adott esetben akár több száz menekülttel.

"Egyes félelmek szerint átalakulhat ez a művelet is úgy, hogy ezentúl az embercsempészek nem arra spekulálnak majd, hogy az olasz parti őrség megfelelő időben reagál és kimenti a vízen hánykolódókat, hanem most majd a katonai hajók lesznek azok, amelyek átveszik majd a menekülteket" - mutatott rá az elemző.

Az is kérdés, hogy lesz-e ilyen körülmények között elegendő vállalkozó a hajók vezetésére, irányítására, hogy kockáztassák saját személyes sorsukat azáltal, hogy részt vesznek egy ilyen műveletben.

"A dolog tehát még kiszámíthatatlan: technikailag a lehetőség adott a csempészhajók feltartóztatására és megsemmisítésére, de ezek elméletek és majd a vízen, az adott tisztek döntései alapján, az adott helyzetekben fog kialakulni valamilyen gyakorlat" - vélekedett Fóris György.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×