Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eredményesen zárult az embercsempészek elleni akció Presevóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jó eredményekkel zárult az embercsempészek elleni akció a szerb-macedón határon található Presevóban, de csak egy szerb állampolgárt vettek őrizetbe - jelentette ki szerdán Mitar Djuraskovic, a szerbiai belügyminisztérium határrendészeti igazgatóságának osztályvezetője a rendőrségi akciót lezáró sajtótájékoztatón.

Az egyhetes műveletet az európai uniós országok rendőri együttműködési szervezete, az Europol vezette, emellett pedig szerb, osztrák, szlovén, macedón, boszniai, montenegrói és albán rendőrök vettek részt benne.

A cél az volt - magyarázta Mitar Djuraskovic a Blic című belgrádi napilap honlapjának beszámolója szerint -, hogy olyan embercsempész-hálózatokról szerezzenek információkat, amelyek Törökországból Görögországba szállítják a migránsokat, illetve hogy a hasonló szerbiai hálózatok munkáját megakadályozzák. Az akció során 160 illegális migránst hallgattak ki.

A határrendészeti igazgatóság osztályvezetője azt is közölte, hogy idén körülbelül 180 ezer bevándorló érkezett Macedóniából Szerbiába a közel-keleti országokból, a legtöbbjük a regisztrációkor azt állította, hogy szándékában áll menedéket kérni a nyugat-balkáni országban.

Elmondta, hogy a macedón-szerb határt naponta 2500-6000 migráns lépi át. A tömeg miatt az utóbbi időszakban sokan hagyták ki a presevói befogadóközpontot, mert minél hamarabb az Európai Unió felé akartak indulni, az Europol akciójának idején azonban fokozottan ellenőrizték a járműveket, hogy biztosan nem szállítanak-e személyi okmányokkal nem rendelkező embereket. Aki nem regisztrált, azt visszaküldték a központba.