Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A palesztin elnök szeretné elkerülni a fegyveres konfliktust Izraellel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden kijelentette, nem szeretné, hogy a kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai erőszak fokozódása újabb fegyveres konfliktusba torkolljon Izraellel.

Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) keddi tanácskozásán abbéli reményét fejezte ki, hogy sikerül elkerülni a fegyveres konfliktust.

"Azt mondjuk nekik (az izraelieknek), hogy nem szeretnénk eszkalációt sem katonai, sem biztonsági téren" - hangoztatta a palesztin elnök. "Azt mondjuk a biztonsági erőinknek, a politikai mozgalmaknak és a fiataloknak, hogy nem akarunk eszkalációt, de meg akarjuk védeni magunkat" - tette hozzá Abbász a Vafa palesztin hírügynökség beszámolója szerint.

"Politikai megoldásra szeretnénk jutni békés, és semmilyen más úton" - hangsúlyozta Mahmúd Abbász, aki a felek által aláírt egyezmények tiszteletben tartására szólította fel az izraeli kormányt.

Ugyancsak kedden a jeruzsálemi nemzetbiztonsági kabinet szigorúbb biztonsági intézkedéseket rendelt el a terrorizmus megfékezése érdekében, miután az előző héten kiújult a feszültség Izraelben. Az utóbbi napokban palesztin fegyveresek meggyilkoltak négy izraelit, a biztonsági erők pedig három palesztint öltek meg ciszjordániai zavargásokban.

Az izraeli-palesztin feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók. Az izraeli hatóságok két, palesztinok által elkövetett halálos merénylet után vasárnap két napra megtiltották a jeruzsálemi óvárosba, és ezáltal a Templomhegyre való belépést a ciszjordániai palesztinok számára.