A menekültkérdés állt a bécsi polgármesterjelöltek vitájának középpontjában

InfoRádió / MTI
2015. október 6. 13:55
A menekültkérdés állt a bécsi polgármesterjelöltek vitájának középpontjában néhány nappal a vasárnapi tartományi, illetve önkormányzati választások előtt.

Az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) és a Puls4 magántelevízió által közösen szervezett, éjszakába nyúló vita során a polgármesterjelöltek, vagyis Michael Häupl jelenlegi polgármester, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltje, Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Maria Vassilakou alpolgármester, a Zöldek pártjának képviselője, valamint Manfred Juraczka, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Beate Meinl-Reisinger, a NEOS liberális párt frakcióvezetője vett részt.

Strache kifogásolta, hogy a hatóságok túl sok pénzt költenek a bevándorlók integrációjára. Häupl ugyanakkor hangsúlyozta az integráció és attól elválaszthatatlanul a nyelvtanulás fontosságát. A hivatalban lévő bécsi polgármester arról is beszélt, hogy a múlt héten Ausztriába érkező menekültek csupán öt százaléka maradt az országban, úgy vélte ez a létszám még kezelhető.

A Zöldek jelöltje, Maria Vassilakou felrótta a szabadságpártnak, hogy bojkottra szólított fel azon kereskedelmi láncok ellen, amelyek a menekülteket segítették.

Juraczka tiszteletre és megfontoltságra figyelmeztetett a témában, és hangsúlyozta: különbséget kell tenni azok között, akik gazdasági okok miatt menekülnek és akik amiatt hagyják el országukat, mert életük valóban veszélyben forog. Az ÖVP polgármesterjelöltje elutasította a Zöldek álláspontját, amely szerint a lehető legtöbb embert be kellene fogadni.

A Der Standard című osztrák lapban megjelent legutóbbi felmérés szerint a SPÖ 36, az FPÖ 35, a Zöldek 12, az ÖVP 10, a NEOS pedig 5 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött Bécsben. Az FPÖ a 2010-es választási eredményekhez képest 10 százalékot javított, az SPÖ azonban 8-at veszített. A polgármesterek közül a jelenlegi városvezető Häupl népszerűsége 36, Strache pedig 24 százalékon áll, a Zöldek vezetőjére 7, az ÖVP jelöltjére 4, a NEOS képviselőjére pedig 2 százalék szavazna.

A felmérés szerint a választók 26 százaléka elégedett a jelenlegi szociáldemokrata és Zöldek által alkotott koalícióval, húsz százalék támogatná az SPÖ és FPÖ, 14 százalék pedig az SPÖ és ÖVP közös kormányzását.