Inforádió

Meghallgatom Élő adás

További határőröket kért az EU-tagországoktól a Frontex

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az unió határellenőrzési ügynöksége (Frontex) arra kérte a tagállamok vezetőit, hogy bocsássanak rendelkezésre 775 további határőrt a migrációs nyomás kezelése érdekében - áll a szervezet hétfőn kiadott nyilatkozatában.

Az újonnan alkalmazandó határőrök elsősorban a görög és szicíliai határvédelmi egységeket segítik majd a vízi úton érkező migránsok regisztrálásában, de egy részük az unió szárazföldi határainak védelmében is részt fog venni - közölte az AFP-vel Eva Moncure, az ügynökség szóvivője.

A 775 új határőr érkezésével a Frontex létszáma a hatszorosára növekszik a térségben, és eléri a 920 főt.

Az uniós határellenőrzési ügynökségnek mintegy 300 fős legénysége teljesít szolgálatot a görög tengerpartok mentén járőröző hajókon, mintegy négyszázan pedig az olasz partok közelében dolgoznak.

A Frontex legfrissebb adatai szerint az év eleje óta mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába.

"Ez példátlan migrációs válság Európában a második világháború vége óta" - jelentette ki Fabrice Leggeri, az ügynökség vezetője.

"Ha minden ország a maga módján, a szomszédjaival való egyeztetés nélkül kezeli ezt a válságot, a migránsok folyama egyik országból a másikba fog ömleni, mindenki kárára. A tagországoknak meg kell érteniük, ahelyett, hogy rendőrök ezreit sorakoztatják fel a határaikon, hasznosabb lenne az Európai Unió külső határaira küldeni őket" - mondta Leggeri.