Több tucatnyian meghaltak robbantásokban Irakban

InfoRádió / MTI
2015. október 5. 20:34
Pokolgépes merényletek rázták meg Irak több városát hétfőn este, a támadásokban legalább harminchat ember életét vesztette - közölte a rendőrség és egészségügyi források.

A legsúlyosabb, 15 halálos áldozatot követelő merénylet Dijála tartományban, a fővárostól, Bagdadtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Hálisz városban történt, ahol egy forgalmas piacon robbantottak fel egy autóba rejtett pokolgépet.

Egy rendőrtiszt elmondása szerint a merénylő tette előtt kérlelte a rendőröket, hogy kocsijával leparkolhasson, és azt állította, hogy egy közeli patikába siet gyógyszerekért. Néhány perccel később működésbe lépett az autóba rejtett pokolgép, jelentős pusztítást okozva. A merényletben legalább 30-an megsebesültek.

Bagdadban 14 emberrel végzett és 25-öt megsebesített egy autóba rejtett robbanószerkezet a főként síiták lakta Huszeiníja negyedben.

Az ország déli részén, a Bászra tartományban fekvő az-Zubairban szintén egy forgalmas külvárosi piacon robbantottak, a támadásban tíz ember halt meg és két tucatnyian megsebesültek.

Irakban mindennaposak a robbantásos merényletek és más erőszakos támadások, amelyek célpontjai elsősorban a síiták és a biztonsági erők tagjai. Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként, de az Iszlám Állam (IÁ) szunnita dzsihadista szervezet gyakran követ el merényleteket Bagdad és más iraki tartományok többségében síiták lakta területein.