eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Moszkva elutasítja a repüléstilalmi övezet létrehozását Szíriában

Oroszország tiszteletben tartja Szíria szuverenitását, és ellenzi egy repüléstilalmi övezet ottani létrehozását, amelyet Törökország javasol - jelentette ki hétfőn Moszkvában Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes.

Az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva megállapította, hogy az erre vonatkozó javaslatot nem alapozza meg sem az ENSZ Alapokmánya, sem a nemzetközi jog bármely előírása.

Bogdanov leszögezte azt is: Oroszországnak nem áll szándékában szárazföldi hadműveletet indítani Szíriában. "Az orosz elnök már korábban is világosan megmondta, hogy nem lesz (ilyen)" - mondta a külügyminiszter-helyettes.

Az Interfax ezzel kapcsolatosan azt írta: a nyugati tájékoztatási eszközök híradásai szerint néhány héttel ezelőtt az Iszlám Állam elleni harc jegyében alakult nemzetközi koalíció képviselői hosszas tárgyalások után megegyeztek abban, hogy biztonságos légi övezeteket alakítanak ki Szíria légterében. E megállapodás alapjául Jordánia és Törökország javaslatai szolgáltak - olvasható az orosz hírügynökség jelentésében, amely hozzáteszi, hogy a repüléstilalmi övezetre vonatkozó tervek megvalósítását az orosz légierő szeptember 30-án megkezdett szíriai beavatkozása miatt el kellett halasztani.

Az Interfax utal Recep Tayyip Erdogan török kormányfő javaslatára, amely szerint a tömeges menekültáradat megelőzése céljából biztonsági zónát kellene létrehozni Szíria északi részén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×