Inforádió

Meghallgatom Élő adás

EU-s vizsgálat indul a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vizsgálatot indított a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetég (ISU) ellen erőfölénnyel való visszaélés és a versenyjog megsértésének gyanúja miatt az Európai Unió versenypolitikai biztosa, Margrethe Vestager által vezetett bizottság.

Az eljárás két holland gyorskorcsolyázó, a 2010-es olimpiai bajnok Mark Tuitert és a 2014-es világbajnok Niels Kerstholt egy évvel ezelőtti bejelentése nyomán indult, akik azt állították, hogy nem vehetnek részt minden versenyen, amin szeretnének.

A versenypolitikai biztos saját hatáskörben azt fogja vizsgálni, hogy az ISU megpróbált-e visszaélni a monopol helyzetével, amikor a korcsolyázókkal szemben részvételi tilalmat alkalmazott. "A sportolóknak évente csupán néhány alkalmuk van, hogy a legmagasabb szinten versenyezhessenek. Alapos indok kell ahhoz, hogy ezt korlátozzák" - nyilatkozta a dán Vestager.

Szerinte az ISU szándékosan nem reagál a versenyzők által hónapokkal ezelőtt benyújtott panaszra.

Az eset hátterében az a többhónapos konfliktus áll, amely az ISU vezetése és egy pénzdíjas versenysorozat szervezője között tombol. A nemzetközi szövetség szabályozása szerint azok a nagypályás és rövidpályás gyorskorcsolyázók, akik ezeken az eseményeken részt vesznek, többé nem indulhatnak az olimpián, a világ- és Európa-bajnokságon, illetve azokon a versenyeken, amelyek szintén az ISU fennhatósága alá tartoznak.

Az Icederby elnevezésű rendezvény ötletgazdája egy dél-koreai cég, amely a nemzetközi szerencsejáték-iparban is aktív. Lényege, hogy egy 220 méteres pályán a világ legjobb gyorskorcsolyázói mérik össze tudásukat. A Dubaiban rendezett versenyre - amelyen a két holland is részt vett - a sportolókat 1,4 millió eurós (437,1 millió forint) pénzdíjjal csábították. Az ISU illetékesei attól tartanak, hogy mivel fogadni lehet az eredményekre, a résztvevők fogadási csalásokba keveredhetnek.

A Margrethe Vestager által vezetett bizottság azt fogja vizsgálni, hogy nem ésszerűtlen és indokolatlan okokkal korlátozza-e a sportág nemzetközi szövetsége a versenyzőket "szakmájuk gyakorlásában". Amennyiben az ISU jelenlegi korlátozása érvényben maradna, az megakadályozná az alternatív sportesemények szervezőinek térnyerését.

A holland korcsolyázók jogi képviselője, Ben Van Rompuy elmondta, hogy az EU illetékesei éves forgalmuk összegének akár tíz százalékára is megbüntethetik azt a gazdasági társaságot vagy szervezetet, amely versenyellenes gyakorlatot alkalmaz. "Ez azt jelentené, hogy az érintett sportolók pályafutása véget ér, másrészt azt szabályozza, hogy mit csinálhatnak a szabadidejükben. Ehhez megfelelő, objektív indokok kellenek, például biztonsági okok, de a piacot önkényesen nem szabad korlátozni" - vélekedett a jogász.

"Ez remek hír. Köszönöm, hogy meghallották a hangunkat, hiszen sok sportoló érintett ebben a kérdésben" - írta az EU-s vizsgálat elindításának hírére reagálva Twitter-oldalán Tuitert.