Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az oroszbarát szociáldemokraták nyerték a kirgiz választásokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányzó oroszbarát szociáldemokraták nyerték meg Kirgizisztánban a hét végi parlamenti választásokat a hétfőn közzétett előzetes adatok szerint.

A központi választási bizottság tájékoztatásából kiderült, hogy a Temir Szarijev kormányfő mögött álló Kirgizisztán Szociáldemokrata Pártja (SDPK) a szavazatok 27,4 százalékát gyűjtötte be, amelynek alapján a 120 fős törvényhozásban nagyjából 40 hely illeti meg. A párt egyik szóvivője az előzetes eredmények közzététele után azt mondta, hogy folytatni óhajtják az eddigi reformokat. Mint hozzátette, a párthoz "ideológiailag közel álló erőkkel" elképzelhetőnek tartják a közös kormányzást.

A voksolás második helyezettje a nemzeti konzervatív Ata-Zsurt (Haza) nevű tömörülés lett a szavazatok 21 százalékával, ez körülbelül 30 mandátumot jelent számára.

Megfigyelők a stabilitás jeleként értékelték az előzetes eredményeket, amelyek szerint a lakosság az utóbbi zűrzavaros évek után nem akar radikális irányváltást.

A választási kampány során sok párt szót emelt a régióbeli befolyását utóbbi időben megerősítő Oroszországgal való együttműködés mellett. A volt szovjet tagköztársaság idén csatlakozott a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. A közép-ázsiai ország ezzel párhuzamosan ugyanakkor nekilátott a nyugati mintájú parlamenti demokráciához vezető reformok végrehajtásához is.

A választási bizottság közlése szerint az említett két párton kívül még további négynek sikerült átlépnie a parlamentbe jutáshoz szükséges 7 százalékos küszöböt. A vasárnapi voksoláson a 2,7 millió választásra jogosult nagyjából 60 százaléka vett részt. Összesen 14 párt versenyzett a törvényhozói helyekért, a választások tisztaságát hetven ország mintegy hatszáz megfigyelője felügyelte.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) összességében tisztességesnek értékelte a vasárnapi kirgizisztáni voksolást. Bár voltak hiányosságok, a választók békésen és szabadon kinyilváníthatták akaratukat - közölte az EBESZ. Ignacio Sánchez Amor EBESZ-koordinátor szerint igazi verseny volt a pártok között.

A szociáldemokratákhoz közel álló Almazbek Atambajev államfő a fiatal kirgiz demokrácia sikerének nevezte a választásokat.