Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A NATO kémelhárítási központot nyit Krakkóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Kelet és Dél felől érkező fenyegetésekre tekintettel a NATO még az év vége előtt úgynevezett kiválósági központot nyit Krakkóban a kémelhárítási képességeinek növelése céljából - jelentette be hétfőn a lengyel védelmi minisztérium.

Egy lengyel titkosszolgálati tisztségviselő lesz az első számú vezetője a krakkói létesítménynek, ahol közös gyakorlatozások folynak majd a kémkedés által jelentett fenyegetések azonosítása és elhárítása céljából - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Jacek Sonta ezredes, a szaktárca szóvivője.

"Ennek a központnak a megnyitása új kapacitásokkal látja el a szövetségeseket az olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek Kelet és Dél felől egyaránt érnek minket" - mondta.

A krakkói központ létrehozásáról hivatalosan múlt héten döntöttek az egyesült államokbeli Norfolkban. Az intézetnek a dél-szlovákiai Lestben lesz egy katonai kiképző telephelye.

A dél-lengyelországi központ megnyitására egy olyan időszakban kerül sor, amikor a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok mélyponton vannak az ukrán válság miatt, amely felerősítette a felek titkosszolgálati tevékenységét.

A 28 országot tömörítő NATO jelenleg 21 kiválósági központot működtet a tagállamaiban, ezeknek a tevékenysége a katonai orvoslástól kezdve a terrorizmus elleni harcon és az energiabiztonságon át a kibervédelemig terjed.