eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ez Brüsszel taktikája a Magyarországgal kialakult helyzetre

Nem fog nyilatkozatháborúba bocsátkozni a magyar miniszterelnökkel, és a Magyarországon kialakult légkör megvitatását politikai kérdésnek tekinti, ami a tagállamokra tartozik - mondta egy lapinterjúban Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Rogán Antal vasárnap reggel azt nyilatkozta: az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az EU-ból.

"Nem fogok nyilatkozatháborúba bocsátkozni Orbán Viktorral. Amit a Bizottság tesz, az az, hogy pontról-pontra megvizsgálja a Magyarországon elfogadott törvényeket, és kritikát fogalmaz meg, amennyiben azt megalapozottnak találja" - jelentette ki a brüsszeli Le Soir-nak adott interjúban az Európai Bizottság első alelnöke.

Frans Timmermanst a belga igazságügyminiszterrel, Koen Geens-szel közösen készített interjúban az antiszemitizmusról és az iszlámellenességről rendezett kollokvium apropóján kérdezte a baloldali irányultságú belga lap, amely az Orbán-kormány politikájára adandó európai válaszokról is érdeklődött.

"Hogy teljesen őszintén fogalmazzak: eleve veszett fejsze retorikai harcba bocsátkozni Orbánnal. Õ mindig képes a magyar nemzet megmentőjének beállítani magát a brüsszeli imperialistákkal szemben, akik Moszkva helyére léptek" - fejtette ki a Bizottság első alelnöke, akinek többek között az alapvető jogok EU-n belüli betartatása is a feladatkörébe tartozik. Az interjút a BruxInfo idézi.

Timmermans emlékeztetett rá, hogy mostanáig valahányszor a Bizottság jogi alapon kifogást emelt, a magyar kormány és a parlament módosította ezeket a törvényeket. "Ez az a módszer, ahogy párbeszédet lehet folytatni Magyarországgal" - tette hozzá.

A holland nemzetiségű alelnök, aki 2012 és 2014 között hazájának külügyminisztere volt, úgy vélte, hogy a Magyarországon kialakult légkör "nem az Európai Bizottság reszortja". Ehelyett szerinte a tagállamoknak kellene megvitatniuk egymás között ezt a problémát. "Ez elsősorban a politikára tartozik" - szögezte le annak a Juncker-bizottságnak az alelnöke, amely nagy előszeretettel nevezi magát politikai testületnek.

Timmermans szerint a magyar kormányfő kisebbségben van azzal a véleményével, hogy Európa esetleg nem élheti túl a menekültválságot. Nem tartja megoldásnak a határok lezárását a migránsok orra előtt. Ez szerinte fizikailag, jogilag és erkölcsileg sem lehetséges. De, fontosnak tartja a külső határok megvédését annak érdekében, hogy a tényleges menekülteket meg lehessen különböztetni a gazdasági bevándorlóktól.

A belga igazságügyminiszter az interjúban nem értett egyet azzal a véleménnyel, hogy a Törökországban menedékre lelt szíriaiak politikai menekültek helyett gazdasági bevándorlók lennének. Emlékeztetett rá, hogy ezek a személyek olyan országokban találnak először menedéket (mint Libanon és Jordánia), amelyeket nem köti a genfi emberi jogi konvenció. Csupán megtűrik a jelenlétüket barakkokban és sátortáborokban, anélkül, hogy a genfi konvenció által biztosított jogokban részesülnének. Ezt szerinte el lehet viselni két hónapig, de nem két éven át. "Egyesek érvelése ugyanaz, mint amit 1938-ban a zsidókkal kapcsolatban hallottunk. Nem jöhetnek az USA-ba vagy Nagy-Britanniába, mert el tudtak menekülni Hollandiába, Belgiumba vagy Norvégiába. Ez olyan, mintha ma azt mondanánk a menekülteknek: elmehettek Libanonba, de Európába nem. Ez egy leegyszerűsítő érvelés" - fejtette ki a Le Soir-ban Koen Geens.

A néppárti pártcsaládhoz tartozó belga igazságügyminiszter kitérő választ adott ugyanakkor arra a kérdésre, ami arra vonatkozott, hogy Orbán Viktor vitákat generál-e az Európai Néppárton belül. "Az EPP más európai pártokhoz hasonlóan egy olyan ház, aminek több része van". Közölte, hogy a közelmúltban találkozott magyar kollégájával, akit emlékeztetett arra, hogy Belgium 1956-ban 7 ezer magyar menekültet fogadott be. "Erre azt válaszolta, hogy Magyarországon idén eddig már 96 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, Belgiumban pedig 16 ezret" - tette hozzá.

A szocialista politikai hátterű bizottsági alelnök ugyanerre a kérdésre arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai szociáldemokraták (menekültellenesnek tűnő nyilatkozatai miatt) meghívták hétfőn Robert Fico szlovák kormányfőt az Európai Parlamentbe, hogy elmagyarázza a nyilatkozatait. "Ez is egy módja annak, ahogy egy párt az ilyen ügyeket rendezi" - hangsúlyozta Frans Timmermans.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×