Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Földcsuszamlás Guatemalában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legfrissebb adatok szerint legkevesebb huszonhat ember meghalt és mintegy hatszáz eltűnt a guatemalai főváros közelében, amikor esőáztatta hegyoldal omlott egy lakónegyed 125 házára - közölte a helyi tűzoltók szóvivője.

A korábbi jelentések még négy halottról és mintegy száz eltűnt személyről szóltak.

A szerencsétlenség még csütörtök késő este következett be a Guatemalavárostól 22 kilométerre nyugatra fekvő Santa Catarina Pinula településen. A légi felvételen egy letarolt hegyoldal látható, amelyről a talaj a völgybe zúdult.

A helyszínen pénteken több tucat katasztrófamentő, katonák és rendőrök dolgoztak helyi lakosok segítségével, hogy a leomlott házak romjai között felkutassák az eltűnteket.

Eddig huszonhat halottat emeltek ki a romok közül - közölte Julio Sanchez a tűzoltók szóvivője.

A guatemalai sajtó szerint a mentőalakulatok emberi hangokat hallottak az összeomlott épületek alól.

Egy asszony, a 35 éves Melina Hidalgo a történteket felidézve elmondta, hogy hatalmas robajt hallott. Azt látta, hogy a szomszédos épületeket elárasztotta a föld és az iszap. A villanyoszlopok nagy szikrákat vetve kidőltek. Emberek gyerekeik után kutatva kiáltoztak.

A közép-amerikai országot az elmúlt napokban heves esőzés sújtotta, és a hegyoldalt, ahol a földcsuszamlás történt, már korábban is veszélyeztetettnek nyilvánították a környéket átszelő folyó miatt. A hatóságok ezért elővigyázatosságból a lakók kiköltöztetését ajánlották az érintett negyedből, ez azonban nem történt meg.

A májustól novemberig tartó trópusi esős évszak tavaly 29 halálos áldozatot követelt a közép-amerikai országban, 655 ezer lakost érintett és mintegy kilencezer házat rongált meg.