eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Oregoni lövöldözés - Fegyvereket találtak az elkövető lakásán, az indítéka nem ismert

Számos fegyvert találtak a rendőrök annak a férfinak a lakásán, aki csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben, az Umpqua folyó nevét viselő városi főiskolán.

Az elkövető, a 26 éves Chris Harper Mercer legkevesebb kilenc embert megölt, többeket pedig megsebesített, mielőtt végeztek volna vele. A támadónak a sajtóban közölt személyazonosságát hivatalosan nem erősítették meg, és tettének indítékait sem nevezték meg. A megyei seriff, John Hanlin - aki egyébként a fegyvertartási szabályok szigorításának ellenzője - a CNN hírtelevízióban azt mondta: nem hajlandó megnevezni a tettest, mert a férfi célja éppen az volt, hogy híressé váljon.

A mészárlást túlélő egyik diáklány, Stacy Boylan apja a CNN-nek elmondta, hogy az elkövető egyenként kérdezte meg az általa elfoglalt tanteremben az emberektől, hogy milyen vallásúak.

"Keresztény vagy? Ha keresztény vagy, akkor állj fel. Jól van. Mert ha keresztény vagy, akkor alig egy másodperc múlva meg fogod látni Istent" - idézte Boylan az elkövetőt, aki ilyen kérdések után egyenként lőtte le az embereket.

Boylan sebesült lánya halottnak tettette magát, úgy sikerült túlélnie a mészárlást.

A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott.

Emellett foglalkoztatták a fegyveres tömeggyilkosságok és egyebek közt rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést és a gyilkosságról maga is felvételt készített.

"Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül" - írta Harper Mercer, aki az anyjával élt együtt a Roseburghöz közeli Winchesterben. Korábban Los Angeles közelében lakott.

Az Egyesült Államokban szenvedélyes társadalmi vita folyik a lőfegyverek tartásának és beszerzésének szigorításáról, amióta 2012. december 14-én egy ámokfutó 26 emberrel - köztük 20 kisgyerekkel - végzett a Connecticut állambeli Newtown egyik általános iskolájában.

Több demokrata irányítású államban - köztük Oregonban - szigorították a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályokat, ám szövetségi szinten a fegyverlobbi ellenásása miatt megbuktak az erre irányuló törekvések.

Barack Obama elnök csütörtöki televíziós beszédében kijelentette, hogy az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő a fegyveres ámokfutások esetében, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek. Arra bátorította a nézőket, hogy olyan politikusokra voksoljanak, akik készek tenni a probléma megoldása érdekében, és vonják felelősségre vezetőiket, ha hasonló tragédiák történnek.

"Politikai választást hozunk meg azzal, hogy lehetővé tesszük, hogy ez néhány havonként megismétlődhessen Amerikában. Kérdőre vonhatók vagyunk azon családok által, akik a tétlenségünk miatt a szeretteiket vesztették el" - mondta.

Roseburg a demokrata kormányzó által irányított Oregon állam konzervatív többségű Douglas megyéjében található. Hanlin serrif 2013-ban levelet írt Joe Biden alelnöknek, amelyben kilátásba helyezte, hogy ő és helyettesei meg fogják tagadni a fegyvertulajdonlásra vonatkozó, "az állampolgáraim alkotmányos jogait sértő" szabályozás betartatását.

Roseburgben egyébként nem ez volt az első iskolai lőfegyveres támadás: 2006-ban egy középiskolás megsebesítette egy tanulótársát.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×