eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Három héten át tanácskoznak a püspökök a családról

A kortárs család egyházi és társadalmi szerepe, valamint problémái kapnak főszerepet az október 4. és 25. között a Vatikánban zajló XIV. rendes püspöki szinóduson, amelynek eredményeit jelentős várakozás kíséri a hívők és a laikusok részéről is.

Szombat este a Szent Péter téren tartott imavirrasztás előzi meg a püspöki szinódust, amelyet ugyanitt vasárnap Ferenc pápa nyit meg az általa bemutatott szentmisével. Az egész világból érkező szinódusi atyák tanácskozása hétfőn kezdődik és három héten át tart a vatikáni szinódusi teremben délelőtt és délután is egymást követő ülésekkel.

A szinódus témáját Ferenc pápa jelölte ki nem sokkal megválasztása után, a társadalmat alkotó családokat tartva a legsürgetőbb és legaktuálisabb kérdésnek.

A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban című rendes szinóduson 45 szinódusi atya vesz részt, akiket egyenesen a pápa nevezett ki, valamint az egyházmegyék képviselői és más egyházi és laikus résztvevők (uditorok), közöttük teológusok, civil szervezetek, házastársak is. A magyar katolikus egyházat Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke képviseli, aki egyben a szinódus témáit felvezető és összegző főrelátor is. A szinóduson részt vesz Veres András szombathelyi püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, valamint Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája.

A rendes szinódust a tavaly október 5-19. közötti püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlése előzte meg A családdal kapcsolatos lelkipásztori kihívások az evangelizáció összefüggésében címmel. A rendkívüli szinódus záródokumentuma (Relatio Synodi), valamint az ezt követően az egyházmegyéknek küldött kérdőívre adott válaszok alapján készült el a rendes püspöki szinódus munkadokumentuma (Instrumentum Laboris), amelyet Erdő Péter júniusban mutatott be a Vatikánban.

A munkadokumentum tartalmi egységeire épül a rendes szinódus ütemterve: az első héten a családdal kapcsolatos kihívásokról, a másodikon a családi hivatás meghatározásáról, a harmadikon a család mai küldetéséről lesz szó. A rendkívüli és a rendes szinódus közötti különbség egyebek között az, hogy a rendes szinóduson többen vesznek részt és hosszabb ideig tart. Ferenc pápa jelen lesz az üléseken.

A szinódus az egyházfő munkáját segítő tanácsadó és nem döntéshozó szerv. A tavalyi szinódushoz hasonlóan a mostani is zárójelentéssel zárul majd. Ezt Ferenc pápa részéről apostoli buzdítás követheti. A mindennapos püspöki tanácskozások egy részét egyenesben interneten közvetítik, a zárt ajtók mögötti felszólalásokról a Vatikán mindennapos sajtótájékoztatókon számol be. A szinódus résztvevői szabadon nyilatkozhatnak a sajtónak.

A mostani szinódus esetében is kiemelt figyelem kísér bizonyos témákat, közöttük az elvált és újabb házasságot kötött hívőknek az áldozás szentségében való részvételét vagy az azonos neműek házasságának kérdését. A szinódust megelőzően Ferenc pápa saját kezdeményezésére (motu proprio) módosította a latin és a keleti kánonjogi kódexet is az egyházi házasságok semmisségi eljárásának egyszerűsítésére. A pápa azonban azt is mondta, hogy a szinódus nem csak az elváltakról és újraházasodottakról szól, ugyanennyire fontosak az újfajta élettársi kapcsolatban élők és a házasodni nem akaró mai fiatalok problémái is.

A szinódus előtt a kúria 11 bíborosa közös könyvet jelentetett meg a házasság kérdésköréről, az olasz vatikáni elemzők szerint a Ferenc pápa által szorgalmazott "nyitás" fékezésére. Az egyházfő nézeteinek képviselőjeként ismert Walter Kasper bíboros a Corriere della Sera című olasz napilapnak csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a szinódus konfrontáció, "nem szabad félni a vitáktól". Kasper bíboros szerint Ferenc pápa a szinóduson "pásztori fordulatot" szeretne elérni, "mivel az egyháznak erre van szüksége". A L'Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) napilapjában a szinóduson résztvevő Mario Aldegani olasz pap leszögezte: "a szinódushoz fűzött remények nem hiúsulnak meg".

A szinódus megelőzi az irgalmasságnak szentelt, december 8-án kezdődő szent évet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×