Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Finnországba ötvenezer menedékkérő érkezhet az idén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A helsinki kormány azzal számol, hogy Finnországban akár a ötvenezret is elérheti a menedékkérők száma idén - közölte a belügyminisztérium pénteken.

A kormány közlése szerint az eddig becsült harmincezer helyett mintegy ötvenezer ember kérhet menedékjogot az idén Finnországban, ahova az utóbbi kilenc hónapban 18 ezer menekült érkezett, ebből 11 ezer szeptemberben. A tavalyi évben összesen 3600 menedékkérőt regisztráltak az 5,5 milliós lakosságú, észak-európai országban.

A minisztérium közleményében megjegyezték, ez azt jelenti, hogy a lakosság arányában közel annyi menedékkérő érkezhet az országba, mint a migránsok legfőbb célpontjának számító Németországba vagy Svédországba.

A hétvégén több finn városban is demonstrációt tartanak a menekültáradat ellen, az ország harmadik legnagyobb városának számító Tamperében pénteken a bevándorlás ellen és mellett is tüntettek.

Ugyancsak pénteken a stockholmi bevándorlási hivatal közzétette legfrissebb jelentését, amely szerint idén eddig több mint 74 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet Svédországban, ahova egyedül szeptemberben 24 ezer menekült érkezett. A legtöbben Szíriából és Afganisztánból jönnek, az érkezők egy jelentős része kísérő nélküli kiskorú.

A hivatalos adatok szerint idén eddig több mint 520 ezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba.